Múzeumok őszi éjszakája: új kiállítás a szegedi Fekete házban

feketehazA szegedi Móra-múzeum helytörténeti kiállítóhelye, a Fekete ház építésének korszakát megidéző új állandó kiállítás nyílik szombaton, a múzeumok őszi éjszakáján.

Szeged egyik legszebb műemléke az 1857-ben Mayer Ferdinánd kereskedő számára épített Fekete ház. A kiállítóhely három emeleti szobájában korábban irodák működtek, szombattól azonban a 19. század második felének szegedi nagypolgári miliőjét megidéző enteriőrök várják itt a látogatókat – mondta Hegedűs Anita, a közgyűjtemény PR-munkatársa az állandó tárlatot bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az állandó kiállítás egyik legérdekesebb darabja a Fekete házat építtető Mayer család tagjait megörökítő hatalmas méretű festmény. A kép mellett kiállítják azokat a székeket, amelyeken a családtagok a portré festése közben ültek, és látható lesz az a porcelánfejű baba, amelyet az egyik Mayer-kislány tart a kezében a festményen.

Az egyik szoba sarkában áll Tömörkény István egykori könyvtár- és múzeumigazgató íróasztala, egy másikban Mikszáth Kálmán szecessziós szekrénye, utóbbit a legendás író özvegye ajándékozta a közgyűjteménynek. Az egyik szobából nyílik az a panoráma-torony, ahonnan egyszerre látszik a Dóm, a Somogyi utca, a Dugonics tér, a Hősök kapuja és az Aradi Vértanúk tere.

A múzeumok őszi éjszakáján a Fekete házon kívül még számos program várja a látogatókat, akik a látványraktárakban rendhagyó, zseblámpás tárlatvezetéseken is részt vehetnek. A Kultúrpalotában a Dóm építéséről nyílik kiállítás, és bemutatják Stefano Cernotto Alexandriai Szent Katalin című reneszánsz festményét.

A Kass Galériában közös alkotási folyamat részesei lehetnek a vendégek, rajzaikat Kass János Madách Imre Az ember tragédiájához készült illusztrációi inspirálják. (MTI)