Francia évad a Pinceszínházban

jozsi89Francia évadot hirdetett a Pinceszínház a 2013/14-es szezonra: a színházi előadások mellett filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, koncertekkel is várják a közönséget. Az új évadban Dicső Dániel, Dömötör Tamás, Frenkó Zsolt és Gergye Krisztián rendez a színházban.

A magyar kultúra közvetítése mellett a színházak feladata megmutatni, hol tart egy nagy hagyományokkal rendelkező, kortárs színházi kultúra a világ más táján. Minden kulturális kitekintés inspirálóan hat vissza az adott közegre, tágabban az egész magyar színházi életre – írják az MTI-hez eljuttatott közleményben, amelyből kiderül az is, hogy a francia évaddal egy sorozatot akarnak útjára indítani, és a jövőben orosz, német, olasz vagy akár skandináv évadban is gondolkodnak.

A Francia Intézettel való együttműködés nyomán filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal, koncertekkel és egyéb, a magyar és a francia kultúrát reprezentáló eseményekkel bővül a Pinceszínház programja.

Előadásaikat havi gyakorisággal felirattal játsszák, ezzel is megteremtve a lehetőségét annak, hogy bekapcsolódjanak a nemzetközi színházi életbe és a Budapesten élő vagy turistaként érkező külföldiek is megtekinthessék az előadásokat.

Új bemutatóik közül a klasszikus francia vígjátékkal (Moliere: Tartuffe) a középiskolásokat, a kortárs musicallel (Laporte-Laviosa: Pánik a fedélzeten) pedig főleg a zenés műfajt kedvelőket szeretnék a színházhoz vonzani. Moliere darabját Frenkó Zsolt, a musicalt pedig Dömötör Tamás állítja színpadra.

A mozgásra építő produkciót is bemutat a színház: a mai tizen- és huszonévesek kommunikációképtelenségével foglalkozó művet, Jean-Michel Baudoin Mi a neved? című darabját Gergye Krisztián koreográfus-rendező viszi színre.

Mint írják, a Pinceszínház számára eddig is különösen fontos volt, hogy kortárs magyar szerzők művét mutassa be. Így került színre többek között Forgách András Leni Riefenstahl életéről szóló drámája, valamint 2012-ben Székely Csaba trilógiájának első része. E hagyományt folytatva kérnek fel egy – a francia kultúra és a színpad világában egyaránt otthonosan mozgó – alkotót, hogy színpadra írja a karizmatikus előadóművész, Jacques Brel sanzonénekes élettörténetét. A darabot Dicső Dániel rendezi.

A francia évadban is műsoron tartják többek között színházuk egyik sikerdarabját, a Csizmadia Tibor rendezte Bányavirágot és Molnár Ferenc tavasszal bemutatott, Józsi című művét, amelyet Valló Péter rendezett. (MTI)