Fejedelemasszonyoknak állít emléket a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény új tárlata

gizella_foegyhazmegyei_gyujtemenyFejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben címmel nyílt kiállítás hétfőn a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény alsó szintjén, míg a felső részen miseruhákat, ortodox liturgikus tárgyakat és ikonokat mutatnak be – ezzel vette kezdetét a XXII. Gizella-napok egész héten tartó rendezvénysorozata Veszprémben.

A vallási toleranciát meghirdető tordai országgyűlés 445. és Bethlen Gábor fejedelemmé választásának 400. évfordulóján, a Hit évében, a II. Vatikáni Zsinat 50. évfordulóján rendezzük a kiállítást az ökumené jegyében – hangsúlyozta Udvarhelyi Erzsébet, a gyűjtemény igazgatója a megnyitón.

A Fejedelemasszonyok és a vallásszabadság Erdélyben című kiállítás Jagelló Izabellának, Károlyi Zsuzsannának, Brandenburgi Katalinnak, Lorántffy Zsuzsannának, Báthory Zsófiának, Bornemissza Annának és Zrínyi Ilonának állít emléket; létrehozásához számos könyvtár, levéltár, múzeum és gyűjtemény nyújtott segítséget a Boldog Gizella Gyűjteménynek.

A nagy befolyással bíró fejedelemasszonyokról kevés tárgyi emlék maradt fenn, emléküket elsősorban életrajzi és egyéb dokumentumok őrzik; a kort textíliák, érmék, hímzések, valamint több Biblia-fordítás jeleníti meg. A három részre szakadt ország török uralmára a Boldog Gizella Gyűjteményben őrzött török jatagán, szőnyeg és egy pasáról készült metszet utal.

A gyűjtemény felső szintjén 18-19. századi francia és itáliai miseruhákból nyílt kiállítás, amely a gyűjtemény saját anyaga, de tárlatba rendezve még nem láthatta a nagyközönség. A hét nyugati és két görög katolikus miseruha mellett ortodox liturgikus tárgyakat és tizenhét, szintén a Boldog Gizella gyűjtemény tulajdonában lévő, restaurált ikont mutatnak be.

A kiállítás megnyitóján Nagy Károly kanonok a miseruhákról elmondta: feladatuk az, hogy elrejtse a magánszemélyt, és utaljon a szolgálattevőben Krisztusra. Felöltésével a pap kilép a profán létből és belép a krisztusi világba – tette hozzá.

Mindkét kiállítás október végéig látogatható a gyűjteményben.

Hétfőn nyitották meg újra a püspöki palotában az Erzsébet és Zita királyné emlékezete című állandó kiállítást, mely két új darabbal bővült idén – mondta az MTI-nek Udvarhelyi Erzsébet.

Czédly Mónika tervező elkészítette Erzsébet királyné svájci blúzosként ismert, valamint fekete bársony ruháját. A két viselet a palotában korhű enteriőrben, a Ferenc József-, illetve az Erzsébet-ülőgarnitúrában látható; az állandó kiállítás is október végéig tart nyitva. (MTI)