Gasztronómiai fesztiválközpont épül Békéscsabán

Csabai_kolbászLetették a békéscsabai CsabaPark gasztronómiai központ alapkövét szerdán. Az épületkomplexum célja a csabai kolbászkészítés hagyományainak őrzése és népszerűsítése lesz a hazai turizmusban. A projekt keretében kolbászfalu épül, benne múzeum, ahol a kolbász történetét mutatják be, továbbá lesz étterem, sertésvágó pont és húsbolt.

A beruházás összértéke bruttó 1,3 milliárd forint, ebből a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretéből elnyert vissza nem térítendő támogatás – a magyar kormány önerőalapjának forrásával együtt – 1,024 milliárd forint, a többi önkormányzati önerő.

Az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen Vantara Gyula (Fidesz), Békéscsaba polgármestere kiemelte: a kolbászfaluban bemutatják a csabai kolbászkészítést, lehet majd vendégeket kivinni a helyszínre, megkóstolni és megvásárolni a termékeket, amire eddig nem volt lehetőség. Hozzátette: a fesztiválközpont a gasztronómiai hagyományok őrzése mellett más, országos kitekintésű, nagy rendezvénynek is méltó helyszíne lesz.

A kolbászfalu egyik ötletgazdája, Hanó Miklós alpolgármester beszédében emlékeztetett arra, hogy a csabai kolbász földrajzi oltalom alatt áll. A terméket Békés megyében, abraktakarmánnyal hízlalt friss sertéshúsból kell előállítani. Az új fesztiválközpontban egész évben találkozhat a helyi termelők és hentesek által előállított friss és füstölt termékekkel a látogató.

A kivitelező Strabag-MML és a Hartmann konzorcium igazgatója, Koreck Ferenc elmondta: a 2800 négyzetméteres központi épület impozáns lesz. A tartószerkezet speciálisan ragasztott, nagy teherbírású ívelt fából készül majd, a belmagassága kilenc méter lesz. A munkálatokban a ragasztott faszerkezet beszállítóján kívül kizárólag békéscsabai és Békés megyei vállalkozások vesznek részt. A kivitelezés várhatóan 2014 júliusában fejeződik be. (MTI)