Glanzberg műve először Magyarországon a Zsidó Nyári Fesztiválon

zsido_nyari_fesztivalKöltők, a varieté csillagai, filmrendezők dolgoztak Norbert Glanzberg zeneszerzővel. A két zongorára komponált Jiddis Szvit című műve először hangzik el Magyarországon szeptember 1-jén a Zsidó Nyári Fesztiválon.

Az 1985-ben írt Jiddis Szvit a neves Liszt-előadó, Mocsári Károly, valamint Neumark Zoltán zongoraművész előadásában lesz hallható az augusztus 25-én kezdődő budapesti Zsidó Nyári Fesztiválon az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A szeptember 1-jei est második felében a 2001-ben elhunyt Norbert Glanzberg híres sanzonjait énekli Jordán Adél és Bardóczy Attila – mondta Vadas Vera fesztiváligazgató egy sajtóbeszélgetésen.

Mocsári Károly, aki több évig élt Franciaországban, és jelenleg a Monori Vigadó zenei programjait szervezi, felidézte: egy párizsi házibulin ismerkedett meg Glanzberggel, akinek zenei világa Dohnányi és Rahmanyinov kompozíciós felfogására emlékeztet.

A két zongorára írt darab szimfonikus szerkesztésű, így meglehetősen “kényelmetlen” ujjrendet követel az előadóktól, a felkészülést már el kellett kezdeniük. Neumark Zoltán hozzátette: a mű dallamvilága olyan gazdag, hogy első hallásra magáénak érezheti a közönség.

A harmonika volt a Galíciából Bajorországba emigrált Glanzberg család fiának első hangszere. 1922-től tanult a würzburgi zeneakadémián, 1929-ben már asszisztens-karmesternek nevezték ki Aix-la-Chapelle-be, ahol Bartók Bélával és Alban Berggel is találkozott. 1930-ban szerződtette a német UFA (Universum Film AG), első filmzenéjét A hamis férj című filmhez Billy Wildernek írta, aki a forgatókönyvet jegyezte.

Glanzberg a nácik hatalomra jutása után emigrált Párizsba. Lengyel származása miatt 1939-ben behívták az Angliában állomásozó lengyel hadseregbe, ahonnan egy év elteltével térhetett vissza Franciaországba. Találkozott Felix Marouani zenei vállalkozóval, aki szerződtette egy Tino Rossi-Edith Piaf közös koncertturnéra, az énekesnőnek ekkor írta meg a Padam… Padam című, világhírűvé vált dalt. A sanzont Bardóczy Attila is elénekli szeptember 1-jén az Urániában.

Mások mellett Marina Vlady (A boszorkány) és Brigitte Bardot (La mariée est trop belle) főszereplésével kerültek vászonra azok a filmek, amelyek Glanzberg zenéjével készültek. 1983-ban a zeneszerző visszatért a klasszikus zenéhez, és 1985-ben írta a Jiddis Szvitet, amelyet Isaac Bashevis Singer egyik novellája ihletett. (MTI)