Felfüggesztett kávé: +1 mozgalom Szegeden is

kávéTöbb szegedi üzlet is csatlakozott az elmúlt napokban a Nápolyból indult, s mára az egész világot meghódító mozgalomhoz, a Felfüggesztett Kávé program. Az akció Budapestről elterjedve villámgyorsan országos méretű lett, Szegeden pedig már több mint fél tucat üzlet csatlakozott a kezdeményezéshez, amellyel a rászorulókon segítenek.

Színházak és múzeumok is csatlakoztak Az akció profilja napról napra bővül: színházak és múzeumok is csatlakoztak már hozzá. Készülőben van a mozgalom honlapja is, a Facebook-oldalon pedig jelenleg is folyamatosan frissülő térképen követhető nyomon, hol kérhetünk +1-et.

A Felfüggesztett kávé, vagy ismertebb nevén a +1 akció lényege, ha egy olyan helyen fogyasztunk, amelyik már csatlakozott a programhoz, akkor nemcsak saját fogyasztásunkat fizethetjük ki, de másoknak is vehetünk egy kávét, süteményt, vagy bármi egyebet, így támogatva azokat, akik egyébként ilyesmit nem engedhetnének meg maguknak. A rászorulók pedig később betérve az üzletbe megkérdezik, van-e elérhető „felfüggesztett kávé”, majd elfogyasztják azt.

Rászoruló lehet a hajléktalan, de a sokgyermekes édesanya, a kisnyugdíjas, és még sokan mások. A mozgalom hazai szervezői nem tartanak attól, hogy bárki is visszaél majd ezzel és mások jóindulatával.

A kezdeményezéshez gyakorlatilag bárki csatlakozhat: vevők és vendéglátók, szolgáltatók egyaránt. A Felfüggesztett kávé mozgalom néhány hét alatt több mint tízezer támogatóra és 150 partnerre talált Magyarországon. Szegeden néhány nap alatt összesen heten – a Rongy Kocsma, a Kávészöm, a Margaréta Pizzéria, a Paleo Központ, a Zolion Kft., a Kaméleon Pizzéria, valamint az újszegedi Manuel Kávézó – csatlakozott a programhoz, de a várakozások szerint hamarosan újabb helyekkel bővül majd a kezdeményezés a Tisza-parti városban is. Az akcióban részt vevő üzleteket könnyű felismerni, ugyanis azokon a helyeken, ahol felajánlást tehet az ember, egy csésze kávét ábrázoló +1-es matricát is kiragasztanak, így aki betér, azonnal tudhatja, saját fogyasztásán kívül mást is kifizethet, vagy adott esetben fogyaszthatnak mások adományaiból, ha erre rászorulnak. (ÖS)