Kiállítás Kassák lapjainak grafikai arculatáról

kassakDesign tett – Társadalomformáló design Kassák Lajos munkásságában címmel nyílik kiállítás pénteken az óbudai Kassák Múzeumban.

A kiállítás a múzeum saját gyűjteményéből válogatva a Kassák Lajos (1887-1967) festő, író szerkesztette újságokon keresztül mutatja be, hogy a grafikai és tipográfiai megoldások hogyan képesek a társadalomra vonatkozó kritikai álláspontokat és elképzeléseket közvetíteni, milyen módon mozdítják elő a változásokat – mondta Csatlós Judit, a kiállítás kurátora. Felidézte, hogy az alkotó nevéhez fűződik a Tett, a Ma, a hozzá tartozó Kortárs, a Dokumentum és a Munka című folyóirat. A tárlaton feltűnnek a Ma 1919-es különszámai is.

Az alkalmazott grafika régóta a társadalmi és politikai élet fontos médiuma, a korabeli design-irányzatok szem előtt tartották a társadalmi felelősségvállalást, a fenntarthatóságot, a hátrányos helyzetű csoportok érdekeit – fejtette ki a kurátor.

A kiállítás az első tematikus csoportban a Tett és a Ma budapesti számain keresztül a művészet és a politika egymáshoz való viszonyát vizsgálja, azt, hogy ez miként jelenik meg a designban, vagyis a cikk tördelésében, betűtípusában.

A második csoport a Ma bécsi megjelenésének időszakára koncentrál, amikor a konstruktivista művészet volt hangsúlyos a képarchitektúrában és a szöveg elhelyezésében. Jellemzőek voltak a díszítések, a geometrikus formákra épülő betűtípusok. A bemutatott Dokumentum című lapban a jövőbeli társadalomról gondolkodó írások olvashatók utópisztikus designnal.

A harmadik csoportban az adatok képi megjelenítését mutatják be. A kiállítás kurátora emlékeztetett: a szociológiai tanulmányokban már ekkor megkezdődik az adatközlés, a designerek pedig az adatokat oszlopokba rendezték, grafikonokon ábrázolták. A Dokumentumban gépek, technikai újítások, közlekedési eszközök fotói, a Munkában az adatok mellett szociofotók is láthatók.

A kiállításon szöveges anyagok is lesznek, készül egy nagy infografikai tabló, amelyen betűtípusokat hasonlítanak össze. A tablót Dubóczky Anna grafikus készítette.

Csatlós Judit felhívta a figyelmet a Ma című lapból származó hirdetésekre, amelyek az avantgárd folyóiratokat népszerűsítették. Mint fogalmazott: Kassák Lajos nemcsak Kállai Ernő művészeti írón és Moholy-Nagy Lászlón keresztül, hanem közvetlenül is kapcsolatban volt a Bauhaus művészeti intézménnyel, a konstruktivista törekvések központjával és a De Stilj holland művészeti mozgalommal, valamint az azonos nevű lappal 1917 és 1931 között. Csatlós Judit szerint a De Stilj és a Ma címsora is hasonló.

A kiállítás 2014. február 9-ig tart nyitva. (MTI)