Fatemplom Fesztivál Magyarföldön

fatemplomfesztivalHáromnapos fesztivállal ünneplik Magyarföldön az ökumenikus fatemplom felszentelésének harmadik évfordulóját július 19. és 21. között.

Már a templom építésekor is az volt a cél, hogy a hitélet erősítésén, a templom szakrális küldetésén túl kulturális központ jöjjön létre az alig félszáz lelkes faluban. A templom az elmúlt években „bejáratott helyszínné” vált, bekapcsolódtak az őrségi fesztiválokba, de önálló programokat is szerveznek – mondta Rátóti Zoltán fesztiváligazgató.

Gryllus Dániel – Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész – a fesztivál szervezője elmondta; a szakrális hely adottságaihoz igazodva valamennyi korosztály számára színes, nívós programokat állítottak össze. A templomban lép fel Bognár Szilvia és a Sator Quartet, Weöres Sándor A teljesség felé című művéből részleteket ad elő Gryllus Dániel, Rátóti Zoltán és Szirtes Edina. A fesztiválra Szlovákiából és Szicíliából is érkeznek vendégművészek – fűzte hozzá.

A templomdombon kézművesek kínálják majd portékáikat, a látogatók megkóstolhatják a helyi ételspecialitásokat is. Szombaton és vasárnap gyermekkoncerteket, kreatív játszóházakat tartanak, az erre a célra kialakított „pajtában” Ludas Matyi történetét láthatják a Kereplő Színház előadásában. A gyermekközönségnek bemutatják Vitkolczi Ildikó Palkó Zsófi és a világ dolgai című mesekönyvét is, a köteteket az írónő a helyszínen dedikálja.

A Fatemplom Fesztivál vasárnap délelőtt istentisztelettel zárul, amelyen a liturgiai elemek között – az alkalomhoz és a hely szelleméhez illő dalaikkal – a fesztivál művészei is fellépnek.

A programokról bővebb információ olvasható a www.magyarfold-falu.hu internetes oldalon.

Zala megyei településen a fatemplom építése Rátóti Zoltán, a falu volt polgármesterének – a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának – kezdeményezésére négy esztendővel ezelőtt kezdődött el. Mújdricza Péter építész tervei alapján az „alapfát” 2009 májusának végén helyezték el az őrségi fennsíkon, a famunkák az alapozás után, július közepén kezdődtek el, és ekkor állították fel az első oszlopokat is.

A templom építését a Nemzeti Színház jótékonysági gálaestjén befolyt bevételből, valamint magánszemélyek, vállalkozások és egy bank adományából finanszírozták. Több száz önkéntes – köztük asztalosmesterek, ácsok – segítették a megvalósítást, a kétkezi munkában Rátóti Zoltán is folyamatosan részt vett. (MTI)