A Ten Years After is fellép a Harley-Davidson Fesztiválon

tenyearsIsmét Magyarországon zenél a legendás 1969-es woodstocki rockfesztivál egyik sztárzenekara, a brit Ten Years After, amely ezúttal az alsóörsi Harley-Davidson Open Road Fesztiválon ad koncertet június 6-án.

A fesztiválon a Ten Years After mellett fellép a már korábban bejelentett, szintén brit Uriah Heep, a Tankcsapda, az Edda Művek, a Hooligans, Ganxsta Zolee és a Kartel, a Firkin, Deák Bill Gyula, a Zorall, az Anna & the Barbies, valamint a Magna Cum Laude is – közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

A banda többek között Peter Green, Jimi Hendrix vagy Rory Gallagher mellett a blues-rock történetének egyik korszakalkotó előadója. Az eredeti felállásból három zenész – Leo Lyons basszusgitáros, Ric Lee dobos és Chick Churchill billentyűs – ma is a Ten Years After tagja, az idén márciusban elhunyt egykori gitáros, Alvin Lee helyén 2003 óta Joe Gooch játszik.

A Ten Years After 1967-ben alakult, a formáció Alvin Lee gitáros vezetésével rövid idő alatt kiemelkedő sikereket ért el, kifejezetten keresett, újító jellegű bandává lépett elő. 1974-ig tíz albumuk jelent meg, köztük a legjobb talán az 1970-es Cricklewood Green volt. 1969-ben felléptek a woodstocki fesztiválon. Alvin Lee 1974-ben távozott, és bár később többször visszatért, az 1980-as évek végétől szólókarrierjére koncentrált.

A csapat 1994-ben fellépett a második Sziget fesztiválon – a Eurowoodstock-on -, majd 2003-ig keveset hallatott magáról, akkor az alapító tagok ráakadtak Lee utódjára egy ifjú titán, a még ma is csak 36 éves Joe Gooch személyében. Az új formáció két lemezzel, a 2004-es Now-val és a 2008-as Evolution-nel tért vissza. A Ten Years After legutóbb 2011 novemberében a Barba Negra klubban zenélt Magyarországon.

A szervezők tájékoztatása szerint az alsóörsi fesztiválhoz kapcsolódva kisorsolnak egy 1200 köbcentis, Seventy-Two Harley-Davidson motorkerékpárt. Nyertes az lehet, aki április 20-tól regisztrál a fesztivál Facebook oldalán, másrészt ott lesz június 5. és 9. között Alsóörsön – közölte Dobai Attila fesztiváligazgató.

A fesztivál nulladik napján, június 5-én a nagyszínpadon bemutatják a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt, amely idén ünnepli 40 éves évfordulóját. Idén is Alsóörs vendégei lesznek az Országos Balesetmegelőzési Bizottság (OBB) és a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei, akik elméleti és gyakorlati bemutatókat tartanak a fesztivál ideje alatt. Kiállítják Szalay Balázs versenyautóját, illetve Talmácsi Gábor világbajnok versenymotorja is.