Boban Markovic és Goran Bregovic is ott lesz a gucai trombitafesztiválon

Boban es Marko Markovics OrkestarAlgériából is érkeznek résztvevők a hagyományos szerbiai trombitafesztiválra, amelyet idén augusztus 5. és 11. között rendeznek meg Guca faluban.

A Balkán legnagyobb népi rezesbanda-fesztiváljára először érkezik 15 fős csoport Észak-Afrikából – adta hírül a legnagyobb példányszámú belgrádi napilap, a Blic.

Néhány éve franciák jártak a közép-szerbiai település fesztiválján, és az algériaiak tőlük hallották, hogy milyen nagyszerű hangulatú esemény a gucai.

Már megérkeztek az első vendégek Brazíliából, Olaszországból, Franciaországból, Magyarországról és Norvégiából, de jönnek németek, csehek, szlovénok, szlovákok, osztrákok, trombitások Macedóniából és Boszniából.

A fesztivál kiemelt vendége lesz a Magyarországon is jól ismert Boban Markovic fiával, Markóval és zenekarával. Boban Markovic karrierje Gucából indult, többször elnyerte a trombitaverseny fődíját.

A másik rézfúvós csillag, a világhíres Goran Bregovic és zenekara esküvői és temetési zenét játszik, vele zárják a fesztivált augusztus 11-én, vasárnap.

Hétfőn, augusztus 5-én Guca főterén a trombitás életnagyságú szobránál lesz a verseny hivatalos megnyitója, pénteken és szombaton reggel 7 órakor trombitaszóra ébredhet a nép. Közben naponta többször állnak színpadra szerbiai és nemzetközi együttesek versengve a győzelemért.

Az első gucai összejövetel 1961-ben volt, azóta a világ minden tájáról érkeznek együttesek és látogatók. Tavaly 800 ezren vettek részt a fesztiválon, idén a szervezők egymillió vendégre számítanak.

mti / fotó: vidorfest.hu