Őszi Kulturális Fesztivál Szegeden: 50 helyszín 220 program

Öt hét alatt – október 1-től november 10-ig – félszáz helyszínen 220 programmal – közöttük kiállításokkal, koncertekkel, színházi előadásokkal – várják a nézőket a szegedi Őszi Kulturális Fesztiválon.

A fesztivál hivatalos megnyitóját október 1-jén, szerdán este 6 órakor tartják a Dugonics téri Rektori Hivatal átriumában. Köszöntőt mond Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Sonkodi István gyűjteményes kiállítását Halmágyi Pál nyugalmazott múzeumigazgató nyitja meg, közreműködik Blaho Attila zongoraművész. A kiállítás október 10-ig tekinthető meg, munkanapokon 8 és 20 óra között.

Az Őszi Kulturális Fesztivál egyik legnagyobb vállalkozása és legizgalmasabb programja a 12 dühös ember, a fesztivál kiemelt rendezvényét a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Tudományegyetem kooprodukciójában állítanak színpadra. A darab premierjét október 15-én, az egyetemisták számára rendezett nyílt napon láthatja a közönség a Kisszínházban. Reginald Rose legendás darabja rendhagyó szereposztásban látható: egyetemisták, a bíróság munkatársai és a színház művészei alakítják a szerepeket.

A fesztivál kiemelt programjai között szerepel sok egyéb mellett Rácz Máté hegedűművész hangversenye a Rektori Hivatal díszteremében, ugyanitt rendezik meg október 7-én Fülei Balázs zongoraművész szólóestjét. Ezen  napon ad helyet a Millenniumi Kávéház a Kaláka együttes koncertjének, Egy író hétköznapjai címmel pedig Csősz Géza fotóiból nyílik kiállítás október 9-én a Grimm Galériában, ugyancsak ekkor ad koncertet este 8 órától Petruska András a Millenniumi Kávéházban.

Az idén is megrendezik a hagyományos Színházi Nyílt Napot a Szegedi Nemzeti Színházban Október 15-én. Másnap, október 16-án pedig Tandi Flora ad Akusztikus koncertet a Hungi Vigadóban.

Október 18-án, szombaton pedig Tök jó nap! címmel rendeznek Családi napot a füvészkertben.

Október 27-én Mégis szép címmel Udvaros Dorottya önálló estjét láthatják az érdeklődők a Reök-palotában. Az esten hallhatók dalok Brechttől, Zsütitől, Bereményitől, Cseh Tamástól, Leonard Cohentől, Cole Portertől, Kamondy Ágitól, Hrutka Róberttől, valamint szövegek Térey Jánostól, Lőrinczy Attilától, Bartis Attilától, Nádas Pétertől, Závada Páltól.

Október 30-án két rangos zenei est is várja a szegedieket: a Kalungu zenekar jubileumi koncertjét a Reök-palotában, a Fabula Rasa koncertjét pedig a Millenniumi Kávéházban láthatja, hallhatja a közönség. November 5-én este 7 órától Feldaraboljuk a végtelent! Művészi hentesmunka vér nélkül, vérre menően címmel Gryllus Dániel és Lackfi János közös estjét rendezik meg a Katolikus Ház dísztermében. A fesztivál kiemelt programjai az Universitas Szimfonikus Zenekar őszi hangversenyével zárulnak november 10-én este a Szent-Györgyi Albert Agórában. (Forrás: Szeged.hu)