Bloomsday – Kortárs művészeti fesztivál Szombathelyen

Képzőművészeti és zenei programokkal várják az érdeklődőket hétfőn Szombathelyen, ahol 20. alkalommal rendezik meg a James Joyce-ünnepet, a Bloomsdayt.

A Bloomsdayt (Bloom-napot) világszerte június 16-án ünneplik a James Joyce-rajongók annak apropóján, hogy az ír szerző híres regénye, az Ulysses 1904-ben ezen a napon, június 16-án játszódik. A regény főhőse, Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. A helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házban egy Blum nevű család, amelynek leszármazottja volt Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal.

Az idén négy helyszínen – a Fő téren, a Zsinagóga Udvarban, a Szombathelyi Képtárban és a Bartók Teremben – zajló esemény sajátos momentuma a Fő téren az „útvonalpecsételés” lesz, amelynek eredményeként porcukorral a 20-as számot és a Bloomsday feliratot jelenítik meg a kövezeten.

A Fő téren fiatal képzőművészeknek az előítéletek természetével foglalkozó installációja lesz látható, míg a Szombathelyi Képtár adriai inspirációkra alapozott kortárs kiállítást rendez Múzsám, Adria címmel.

A zenei programok sorát a Szombathelyi Ifjúsági Fúvószenekar nyitja ír dalokkal a Fő téren, a Bartók Teremben pedig James Joyce kedvenc dalaiból és komolyzenei darabjaiból összeállított műsor várja az érdeklődőket. Az est érdekessége, hogy a szimfonikusokat az az ír Robert Houlihan vezényli, aki 1992 és 1998 között vezető karmestere és művészeti igazgatója volt a zenekarnak. A jubileumi esemény zárásaként az ír kocsmazene magyarországi meghonosítója, a Firkin ad koncertet a Zsinagóga Udvarban.

mti / fotó: nyugat.hu