Múzeumok éjszakája: vasúttörténeti kiállítás nyílik Dombóváron

Muzej_logoVasúttörténeti állandó kiállítás nyílik a dombóvári vasútállomás egykori óvóhelyén szombaton, a múzeumok éjszakán.

A Múzeum megálló – dombóvári vasúttörténeti gyűjtemény elnevezésű kiállítóhelyet a pályaudvarral szemben álló, háromszintes épületben alakították ki – mondta Kriston Vízi József, a Dombóvári Helytörténeti Múzeum vezetője.

A hidegháborús éveket idéző, ablaktalan, háromszintes épület az 1950-es évek elején épült, ide települt volna át veszélyhelyzet esetén a dombóvári főpályaudvar irányító központja; az épületet a tulajdonos MÁV tartós bérletbe adta a Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesületnek – tette hozzá.

A mintegy 200 négyzetméteres térben a dél-dunántúli vasúttörténet hiteles dokumentációját, tárgyi emlékeit mutatják be az 1880-as évektől kezdve. Látható lesz a kiállításon többek közt a dombóvári fatelítő üzem egy berendezése, a dombóvári mozdonyvezetők társas körének fotói, a vasúti szakszervezeti mozgalom dokumentumai és a Dombóvári Vasutas Sportegyesület emlékei.

A kiállítást, amelyet kutatóhelynek is szánnak, később interaktív elemekkel, terepasztallal bővítik – tette hozzá a muzeológus.

A Múzeum megállóban szombat este tíz órakor várják az érdeklődőket, a kiállítóhely azt követően hetente kétszer tárlatvezetéssel is látogatható lesz – mondta a helytörténeti múzeum vezetője. (MTI)