Bemutatták a Bad Ischl-i Lehár-fesztivál 2019-ig szóló programját

Meghirdették a Bad Ischl-i Lehár-fesztivál 2019-ig szóló programtervét. A szokatlanul hosszú, öt évet felölelő tervezet fő célja, hogy lendítsenek az operettfesztivál jegyértékesítésén és turisztikai vonzerején.

Ausztria egyik fontos zenei fesztiváljának bemutatói között a műfaj klasszikusai és az elmúlt tíz év kedvenc darabjai is szerepelnek. 2015. július 11-én a My Fair Ladyt tűzik műsorra, amelynek zenei vezetője a magyar származású Gyükér László lesz. Nico Dostal osztrák komponistára születésének 120. évfordulója alkalmából a fesztivál szervezői az Ungarische Hochzeit című darabbal emlékeznek, a bemutató július 18-án lesz. Augusztus 16-án Petra Maria Schnitzer bécsi szoprán és Peter Seiffert német tenor főszereplésével, valamint Daniel Beyer vezényletével egy Lehár-gálát rendeznek, amelyen a fesztivál névadójának legismertebb és legkedveltebb duettjeit és áriáit adják elő.

Augusztus 15-én Gustav Klimt és a zene címmel Bad Ischl városának múzeumában egy szakértői és multimédia-bemutató lesz, másnap Ernst Krenek osztrák zeneszerző egy dalciklusa hallható.

2016-ban a Denevér és a Sztambul rózsája, 2017-ben A víg özvegy és Kálmán Imre Josephine császárné című darabja debütál. 2018-ban a Marica grófnő, Robert Stolz osztrák komponista Frühjahrsparade, és a szintén osztrák zeneszerző, Ralph Benatzky Axel an der Himmelstür című operettje, valamint Lehár Ferenc Clo-Clo című műve szerepel a programban. 2019-ben Ralph Benatzky Fogadó a fehér lóhoz, Lehár Ferenc A cárevics és Leo Fall Az elvált asszony című művét mutatják be.

A programterv összeállításában az egyik legnehezebb az volt, hogy kiválasszuk a legjobb énekeseket, akik 2019-ig szerepelnek majd a fellépők között – mondta Michael Lakner, a fesztivál intendánsa, aki ismertette azt is, hogy a rendezvény a túlélésért küzd. Eddig is számos megszorítást vetettek be, mostanra pedig eljutottak odáig, hogy kétezer eurós költségvetésből alkossanak meg egy teljes színpadképet – mondta Michael Lakner.

Bad Ischlben 1961 óta rendezik meg az operettfesztivált, amely 2004 óta viseli Lehár Ferenc nevét.

MTI