Vásárhelyi Forgatagot rendeznek Erdélyben

vasarhelyElső alkalommal szervezik meg Erdélyben a Vásárhelyi Forgatagot, amelynek programjával a szervezők minden korosztályt meg akarnak szólítani.

A szervezők hétfőn Marosvásárhelyen ismertették a magyar kulturális rendezvényként elképzelt Vásárhelyi Forgatag programját, és bemutatták a programfüzetet. Az augusztus 28. és szeptember 1. között zajló fesztivál nyitógáláját az idén százéves marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartják, amelyen fellép többek között a Tiberius vonósnégyes és a Maros Művészegyüttes magyar társulata.

A fesztivál ideje alatt az érdeklődők egyebek között színházi előadásokon, történelmi könyvek vásárán, képzőművészeti kiállításokon, filmvetítéseken vehetnek részt. A Maros partján szabadtéri koncertek is lesznek, ahol fellép többek között a Deák Bill Blues Band, az Intim Torna Illegál és a Ghymes együttes. A programot marosvásárhelyi zenekarok egészítik ki.

A forgatag keretében megszervezik augusztus 31-én a marosvásárhelyiek első világtalálkozóját is.

A marosvásárhelyi polgármesteri hivatal nem támogatta a fesztivált a szervezők által elképzelt eredeti program szerint, ezért a koncertprogram és egyéb szabadtéri rendezvény olyan területen zajlik a Maros partján, amely gyakorlatilag a város része, de közigazgatásilag a szomszédos Marosszentgyörgyhöz tartozik.

Peti András marosvásárhelyi alpolgármester, a rendezvény önkormányzati felelőse szerint a Dorin Florea által vezetett polgármesteri hivatalnak a forgataghoz való viszonyulása “súlyos pofon” a helyi magyarság számára, hiszen az önkormányzat egy ellenrendezvényt is szervez a forgataggal egy időben egy másik helyszínen.

Portik Vilmos főszervező közölte, hogy az első magyar kulturális napokat sikerült úgy megszervezni, hogy kicsik és nagyok, fiatalok és idősek egyaránt találnak számukra megfelelő programot. Különösen büszkék a szervezők a családi programokra, amelyeknek remélik, nagy sikerük lesz. (MTI)