Olasz és magyar ép és fogyatékkal élő képzőművészek tárlata Rómában

Marianna_CapriolettiÉp és fogyatékkal élő magyar, illetve olasz művészek alkotásaiból nyílik kiállítás a Római Magyar Akadémián a magyar-olasz kulturális évad keretében pénteken Újrafestett valóság – Paralel direktívák 2.0 címmel.

Tavaly a Magyar Nemzeti Galériában – az esélyegyenlőségi program részeként – csaknem húsz, ép és fogyatékkal élő kortárs képzőművész munkáiból rendeztek kiállítást Újrafestett valóság címmel. A római tárlat részint a tavalyi kiállítás anyagából válogat, részint pedig kiegészül újabb, a magyar művészek munkái mellett olasz alkotók műveivel. A kiállító művészek: Marianna Caprioletti, Fark László, Giovanni Fenu, Fürjesi Csaba, Gyarmati Zsolt és Hervé-Lóránth Ervin.

Az „Újrafestett valóság” címmel arra utalnak a kurátorok, Dán Bernadette és Németh Pál, hogy a többségi társadalom másként, új nézőpontból gondolkodjon a fogyatékkal élő művészekről és alkotásaikról.

A kiállítás célja, hogy megmutassa a társadalom sokszínűségét és bebizonyítsa: amennyiben a többségi társadalom azonos feltételeket teremt a fogyatékkal élőknek, akkor ők is képesek maradandót alkotni és értékeket teremteni.

A tárlatot Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális és családügyért felelős államtitkára, a rendezvény védnöke nyitja meg. Az eseményen részt vesz Roberto Barbetti, Róma megye kulturális tanácsosa.

A kiállítás augusztus 31-ig tart nyitva. (MTI)