Lurkó Fesztivál: magyarországi és erdélyi társulatok Csíkszeredában

Magyarországi és erdélyi társulatok lépnek fel május 25. és 30. között a II. Lurkó Fesztivál nevet viselő gyermek- és ifjúsági színházi találkozón Csíkszeredában.

A Csíki Játékszín által szervezett Lurkó Fesztivál színházi találkozón a meghívott hivatásos magyarországi és erdélyi társulatok összesen 13 produkcióval szerepelnek – írta a Krónika című napilap szerdán.

A Lurkó Fesztivál seregszemlén lesznek osztálytermi előadások, nagyszínpadi, stúdiószínházi és bábszínházi produkciók, de szabadtéri fellépésekre is várják a közönséget. Budaházi Attila, a színház dramaturgja elmondta, hogy egy év alatt nem túl sok gyermekelőadás születik a romániai magyar színházaknál, ezért hívtak meg magyarországi előadásokat is.

Az idén a Stúdió K, Boka Gábor, a BonBon Matiné kapott meghívást Magyarországról, mellettük a nagyváradi Lilliput Társulat, a kolozsvári Váróterem Projekt, a marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház magyar és román tagozata, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház, a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat, valamint a házigazda intézmény gyereknek és fiataloknak készült produkcióit tekinthetik meg az érdeklődők.

Budaházi Attila elmondta, hogy a Lurkó Fesztivál elsősorban az óvodás és kamasz gyermekeknek szól, akiket a színház saját repertoárja év közben kevésbé tud megszólítani. A Lurkó Fesztivál meghívottja Papp Tímea színikritikus is, aki a legfrissebb magyarországi gyermek- és ifjúsági színházi tendenciákról tart előadást. (MTI)