Aranyszem Operatőr Fesztivál Dávid Zoltán mesterkurzussal

Az Egyesült Államokban élő Dávid Zoltán, az Idő van és a Hótreál operatőre mesterkurzust tart a december 11-én kezdődő kétnapos Aranyszem Operatőr Fesztivál vendégeként Budapesten.

A XI. Aranyszem Operatőr Fesztivált az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezik meg. A mustrára idén 13 kategóriában több mint félszáz filmprodukció nevezett, az alkotásokat elbíráló zsűri munkájában Herbai Máté, Kende János, Novák Emil és Tóth Zsolt vesz részt. A fesztivál díjait december 12-én adják át, négy kategória (természetfilm, dokumentumfilm, televíziós játékfilm, kisjátékfilm) győztesei először részesülnek a szakmai elismerés mellett pénzjutalomban is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság jóvoltából. A győztes pályaműveket januárban láthatja az Uránia mozi közönsége.

Az idei fesztivál három kiemelkedő magyar operatőr – Illés György, Hegyi Barnabás és Homoki Nagy István – születésének 100. évfordulójáról is megemlékezik.

Dávid Zoltán kétnapos ingyenes mesterkurzusa december 11-én, csütörtök reggel kezdődik az Urániában. A szakember a HSC Magyar Operatőrök Iskolája meghívására munkájáról és tapasztalatairól beszél, továbbá arról is beszámol, hogyan kezdte újra pályafutását az 1980-as évek végén az Egyesült Államokban. December 12-én, pénteken, az 59 éves operatőr vezetésével stúdiógyakorlat lesz a Visionteam műtermeiben.

Dávid Zoltán a 80-as évek egyik legnagyobb hatású operatőre volt Magyarországon, olyan filmalkotásokat fényképezett mint Gothár Péter Idő van és Tiszta Amerika, Müller Péter Ex kódex, Szabó Ildikó Hótreál című munkája. Az elmúlt több mint két évtizedben az Egyesült Államokban öt játékfilmet, valamint több mint 600 dokumentumfilmet, reklámfilmet és zenés klipet készített.

mti