Nulladik nappal kezdődik idén a Győri Könyvszalon

Radnóti és kora címmel rendeznek irodalmi programsorozatot a vidék legnagyobb könyvfesztiváljának, a Győri Könyvszalonnak a nulladik napján, november 6-án, az idén már négynapossá vált eseményen bemutatkoznak a hazai könyvkiadók, átadják a város alkotói díját, író-olvasó találkozókat, előadásokat, kulturális programokat rendeznek.

A nulladik napon a Hermann Ottó utcai könyvtárban rendhagyó irodalomórákat tartanak, Orbán Júlia, Huzella Péter és Patka Helena előadóművész fellépésével.

A nyitónapon adják át a város alkotói díját, amelyet idén Czigány György József Attila-, Magyar Örökség- és Prima Primissima-díjas alkotó vehet át költői lokálpatrióta és kultúraközvetítő tevékenységéért. Cigány György a nap folyamán szerzői estet is tart a Győri Nemzeti Színházban, amely évek óta otthont ad a rendezvénynek.

Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója elmondta, hogy kiadói oldalról már telt házas a rendezvény, hiszen – két-három régi résztvevő távolmaradása mellett, de új szereplővel – mind a negyven standot lefoglalták az eseményre, amely tavaly a becslések szerint mintegy 25 ezer érdeklődőt vonzott.

Szombaton irodalomtanároknak rendeznek konferenciát, amelyen egyebek mellett az egykor a megyében élt vagy itt meghalt szerzőkkel is foglalkoznak, aznap este rendezik meg a Radnóti Költészeti Biennálét. Másnap megemlékezést rendeznek Abdán, Radnóti Miklós emlékhelyénél – ismertették a programot az eseményről csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.

A fesztivál ideje alatt gyereksarok működik majd, hogy a programmal lekötött gyerekek szülei is körbenézhessenek a standoknál vagy a száznál is több program némelyikén, amelyek között több ingyenes koncert is szerepel. A műsorban három belépőjegyes koncert is szerepel. Szombaton délelőtt Halász Judit, este Kovács Kati, míg vasárnap este Deák Bill Gyula szórakoztatja a közönséget.

A rendezvény életképességét mutatja az, hogy tizennegyedik alkalommal rendezik meg a könyvszalont. Ehhez egyaránt szükség van a szervezők lelkességére és profizmusára is – mondta az eseményen Somogyi Tivadar alpolgármester (Fidesz-KDNP), megemlítve, hogy az önkormányzat az idén 15 millió forinttal támogatja a rendezvényt.

MTI