Zenei gyöngyszemek: román művészek koncertsorozata Magyarországon

zenei_gyöngyszemekZenei gyöngyszemek címmel Gödöllőn, Budapesten és Szegeden koncertezik csütörtöktől vasárnapig a romániai klasszikus zene két jeles képviselője, Ilinca Dumitrescu zongora- és Vasile Macovei fagottművész.

A budapesti Román Kulturális Intézet szervezte koncertsorozaton elhangzanak Domenico Scarlatti és Antonio Vivaldi, valamint kortárs romániai zeneszerzők, így Mihail Jora, Zoltán Aladár, Ion Dumitrescu és Paul Constantinescu művei.

Ilinca Dumitrescu zongoraművész, zenetudós, televíziós műsorszerkesztő a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Sztanyiszlav Neuhaus és Jakov Flier tanítványa volt. 2006-ban a Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen doktorált.

Öt kontinens negyven országában és harminchárom fővárosában lépett fel, számtalan lemeze jelent meg. 1986-ban az Egyesült Államokban adták ki Domenico Scarlatti-lemezét 14 válogatott zongoraszonátával, amelyet kritikusok az év egyik legjobb felvételének nyilvánítottak. Előadói tevékenysége mellett a művésznő fontos küldetésének tartja a klasszikus és kortárs román, valamint a 20-21. századi külföldi zeneművek népszerűsítését.

Vasile Macovei fagottművész 1978-tól a Bukaresti Állami Opera szólistája és egyben a Bukaresti Zeneművészeti Egyetem oktatója. Gazdag repertoárja van szólistaként és kamarazenekarok tagjaként is. Olyan neves művészekkel lépett fel, mint Pierre Dervaux, Alain Marion, Iosif Conta vagy Daniel Kientzy.

Számos nemzetközi fesztiválon szerepelt, például a George Enescu fesztiválon Bukarestben, a Huddersfield Contemporary Music Festivalon, az Extasis-on Genfben, a Kulturne letón Pozsonyban, a Spaziomusica fesztiválon Cagliariban és a Musica Nován Szófiában.

Magyarországi turnéjuk első helyszíne csütörtökön a Gödöllői Királyi Kastély díszterme lesz, szombaton a Magyar Rádió Márványtermében játszanak, vasárnap a Szegedi Filharmónia Korzó Zeneházában lépnek fel.  (MTI)