Várjátékok és Szent László ünnepe Szabolcs községben

szabolcsPáncélos lovassági csata, hagyományőrzők bemutatója és a Szent Korona másolatának ünnepélyes felvonulása színesíti a hétvégén Szabolcs községben megrendezendő Szent László király ünnepét és Szabolcsi Várjátékokat.

A Tisza mellett fekvő, több mint ezeréves községben az ünnepi programok és várjátékok során újra megtelik élettel az Árpád-kori földvár és a monostortemplom. A hagyományőrzők az 1091-es kun dúlás és az 1092-ben, Szent László király által összehívott szabolcsi zsinat eseményeit keltik életre szombaton és vasárnap a Tisza mellett fekvő faluban.

Szabolcs Magyarország egyik legrégebbi – az őskor óta folyamatosan lakott – települése. Az Árpád-kori székváros Közép-Európa legnagyobb földvárával és a Tiszántúl legrégebbről megmaradt templomával együtt a nemzeti örökség része, megmentése, megismertetése és nemzeti emlékhellyé történő nyilvánítása érdekében háromoldalú megállapodást kötött a megyei önkormányzat, a község önkormányzata és a Szabolcs Vezér Íjászai Hagyományőrző Egyesület.

Szombat délelőttől a hagyományőrzők, gyalogos lovagok, lovas harcosok, királyi solymászok, középkori zenészek és zászlóforgatók mutatkoznak be a közönségnek, a középkori forgatagot pedig kézművesek és házi ínyencségeket áruló őstermelők varázsolják az érdeklődők elé. Különleges látványnak ígérkezik a vitézek korhű sátrakból és jurtákból épített óriási középkori tábora, de lovas viadalokat, nomád lovas harci bemutatókat, valamint várostromot és íjászpárbajt is tartanak.

A haditechnika iránt érdeklődők az ostromgépeket és tüzérségi eszközöket tekinthetnek meg testközelből, emellett gyermekprogramokat, bajuszversenyt, pálinka- és borkóstolót szerveznek. A rendezvény keretében szombat este egy csata erejéig ismét összecsap a kun és magyar páncélos gyalogság, de lesz malacfuttatás, lovas nőrablás, apródok iskolája és lovas tanoda is, a rendezvény kísérőprogramjai között kiállítások, előadások és filmvetítések szerepelnek.

A rendezvény hivatalos része vasárnap délelőtt kezdődik: kilenc órakor indul a hajó a Szent Korona másolatával Tokajból a szabolcsi kikötőbe, amelyet a hagyományőrzők és a megyei önkormányzat által meghívott vendégek kíséretében visznek át a református templomba. Az ünnepség ökumenikus istentisztelettel, Szent László király szobrának koszorúzásával, majd közös ünnepi ebéddel és lovagi tornával folytatódik Szabolcs községben. (MTI)