Adventi forgatag a ferences kolostorban

Alsóvárosi Ferences PlébániaIgazi adventi programkavalkád várja az érdeklődőket Alsóvároson december közepén: jótékonysági Ghymes koncerttel, kézműves játszóházzal, pásztorjátékkal és betlehemmel készül az ünnepekre az Alsóvárosi Ferences Plébánia és Látogatóközpont.


A Ghymes együttes és a ferencesek immár több éve szerveznek közös jótékonysági estet karácsony táján, mely keretében az elesettek, rászorulók javára gyűjtenek. Az idei koncertet december 20-án, pénteken 20 órakor tartják az alsóvárosi templomban. Az elhangzó művek Jézus születésének misztériumáról, az ünnep szépségéről és a hagyományok megbecsüléséről szólnak majd.

Az esttel a szegedi rendház ingyenkonyhájának fennmaradását támogatják: a ferencesek immáron két évtizede működtetik a hajléktalanokat és a legszegényebbeket segítő étkezdéjüket. Az ellátást adományokból, önkéntesek bevonásával biztosítják.

A jótékonysági koncert mellett kézműveskedés és betlehem is várja az érdeklődőket az ezüsthétvégén. A ferences legenda szerint elsőként egy olasz faluban, Greccióban állítottak fel betlehemet a 13. században: Szent Ferenc a pápától kapott engedélyt a betlehemi éjszaka megjelenítésére. Ezen az estén jászlat készítettek, szamarat és ökröt vittek mellé, majd környékbeli emberek játszották el Jézus születésének történetét.

Alsóvárosi Ferences Plébánia és Látogatóközpont

Ezt a hagyományt szeretnék most megidézni betlehem-készítéssel és kézműves játszóházzal december 14-én és 15-én az Alsóvárosi Ferences Kolostorban. A gyermekeket mézeskaláccsal és pásztorjátékkal, a nagyobbakat pedig forralt borral, kézműves vásárral és tűzgyújtással várják majd szombaton 14-18 óra, vasárnap pedig 10-13 óra között.

A Ghymes-koncert támogatójegyeit az alsóvárosi templom melletti Kapca Kávézóban vásárolhatják meg az érdeklődők. A játszóházról és a belépőjegyekről további információ megtalálható az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont honlapján: www.latogatobarat.hu

forrás: ös