Váci Pannónia ház: “Hetet egy csapásra”, sőt még Sajdik-kiállítás is!

sajdikHét élmény, hét páratlan életmű, hét gazdag kiállítás nyílt meg a váci a Pannónia házban, amely nem csak a művészetet kedvelőknek ígérkezik jó programnak. Olyan nagy értékű muzeális kincsek kerültek a nagyközönség elé, amelyek az elmúlt évtizedekben raktárak, pincék mélyén várták jobb sorsukat.

Hincz Gyula kétszeres Kossuth – díjas festőművész, a festészet Paganinijének páratlan hagyatéka

Hincz Gyula európai hírű képei színgazdagságában, tónusaiban az emberi fantázia és virtualitás világába kalauzolja a látogatókat. A Mester konstruktív festészete már a 30-as évektől a magyar és az európai festészet élvonalába került. Kortársai is magyar Picassóként emlegették. Nincsenek korszakai, életműve egyetlen hatalmas ív. Hincz egyszerre volt festő, grafikus, keramikus, illusztrátor, szobrász. A látogatókat lenyűgözi nagyméretű alkotásai, szobrai, kisplasztikái. Hangulatában, modernségében a XXI. század művészetét fedezhetik fel.

hinczgyula

Közel félezres, sokszínű Öntöttvas Gyűjtemény az európai öntöttvas művesség remekeivel

A sokszínű gyűjteményben megtalálhatók szakrális tárgyak és sírkeresztek, valamint világi dísztárgyak és a polgári élet eszközei: szobrok, tintatartók, kályhák, mozsarak, háztartási és lakás felszerelési eszközök sokasága, a XVI. századtól a XX. századig.

öntöttvas-gyűjtemény

Váczi György kétszeres aranydíjas könyvkötőművész Életmű Kiállítása „Aranyba kötött élet” címmel

A kiállító teremben nyomon követhetjük a könyvrestaurálás és könyvkötészet folyamatát, annak ősi eszközeit, valamint azt az ötletgazdagságot, melyet Váczi György műhelyében évtizedeken keresztül megvalósított. Nem véletlenül vált az ország könyvkötőjévé és mit egy hat éven keresztül kötötte és restaurálta könyveit az angol királyi udvarnak. Egyszerű nyomtatványok, díszalbumok, vendégkönyvek sokasága dicséri fantáziáját, keze munkáját.

váczi_györgy

Haraszti Béla Venesz-díjas mestercukrász Cukorsziget című életmű kiállítása édes alapanyagokból készített monumentális cukorépületeivel

A mestercukrász a híres Gerbaoud cukrászdában kezdte pályafutását, de szakemberként szinte Európa minden országában megfordult. Városunknak ajándékozott páratlan életművében a cukrászat eszközei, gépei is bemutatásra kerülnek, valamint díjak, oklevelek, érmek formájában elismeréseit is láthatják.

haraszti_béla

Váci Sportcsillagok címmel Vác város, a Nemzet Sportvárosának sportsikereiről sok színes érem és kupa tájékoztatja a látogatókat

Vác számos sportsikerrel büszkélkedhet. Vízi sportok érmeinek sokasága, labdarúgó bajnokság aranyérme, kézilabda sportsikerek mind megtalálhatók a vitrinekben. Fotók segítségével a győzelem pillanatait idézhetjük fel. Sok színes kupa, érem idézi a nagyszerű sikereket.

váci_sportcsillagok

Gádor István kétszeres Kossuth-díjas kerámiaművész életműve és térplasztikai

A modern magyar kerámia megteremtője nagyméretű porcelán és krómacél elemekből összeállított térplasztikáit tekinthetik meg a látogatók a Pannónia Ház udvarán. A pincében pedig faliképei, szobrai, monumentális vázái, térplasztikái kaptak helyet. Gádor István páratlan életművel a várost az ország kerámia centrumává tette.

gádor_istván

Gorka Géza és Gorka Lívia érdemes művészek kerámia alkotásai

Gorka Géza Munkácsy- és Kossuth-díjas magyar keramikus, érdemes művész, a XX. század első felében élt magyar keramikusok egyik legjelentősebb alakja. Gorka Lívia Gorka Géza lánya, Munkácsy Mihály-díjas magyar keramikus, érdemes művész, kinek művei egyedi forma- és színvilágot képviselnek”.

gorka

Hétfő kivételével minden nap 10:00–től 17:00 óráig várjá a vendégeket!

A Pannónia ház kiállításai mellett Vác egyéb jelentős művészeti gyűjteményekkel is rendelkezik, amelyek szintén bizonyítják a város támogatását a magyar kultúra irányában. Méltán nevezhetjük Vácot a Kultúra Magyar Városának.

A Káptalan u. 16. szám alatti Modern Művészeti Gyűjtemény keretében a XX. század modern felfogásában alkotó művészeinek gyűjteményes anyagát tekinthetik meg az érdeklődők.

Szinte teljes életműve látható Szabó Vladimirnak, Scholz Eriknek, Józsa Jánosnak, Dombay Lellynek. Az öt évtizedes gyűjteményben kiemelkednek Tóth Ernő, Kovács T. Vilmos, Mattioni Eszter, Schéner Mihály, Cs. Nagy András, Monos József alkotásai. De rácsodálkozhatnak Matuska Sylveszter börtönképeire, aki a biatorbágyi viadukt felrobbantása után a váci fegyházban festette képeit. A kiállítás Papp László magángyűjteménye.

modern_művészeti_gyűjtemény

A Március 15. tér 20. szám alatti Váci Mosolyalbum keretében pedig Sajdik Ferenc Kossuth-díjas karikatúrista alkotásait tekinthetnek meg a látogatók.

Sajdik Ferenc karikaturista ebben a műfajban az egyetlen Kossuth-díjas alkotó életmű kiállítása látható mintegy kettőszáz alkotásban. Közel harminc évig a Ludas Matyi munkatársa, táblaképein megfestette Vác kultúrtörténeti emlékeit, Csukás István Kossuth-díjas írónk szerzőpárosa, Pom-Pom mesék, a Gombóc Artúr és a Nagy ho-ho-horgász alkotója. Sajdik Ferenc, Budapest és Vác díszpolgára, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, Prima Primissima díjas, Nemzetközi Karikatúra Kiállítás aranyérmese, Kossuth-díjas alkotó. A kiállítás Papp László magángyűjteménye.