Múzeumok éjszakája: földbe zárt világba kalauzol a paksi múzeum

paks_sirkamrakÉletnagyságú rekonstrukciók segítségével mutatja be a tavalyi lussoniumi ásatások régészeti szenzációját jelentő sírkamrákat a Paksi Városi Múzeum június 22-én szombaton, a múzeumok éjszakáján.

A program 18 órakor egy új időszaki kiállítás megnyitójával kezdődik a paksi múzeumban. A Földbe zárt világ című tárlaton a Dunakömlődön fellelt sírkamrák, a „római túlvilág” minél alaposabb megismerésében életnagyságú rekonstrukciók, modern multimédiás eszközök, 3D-s filmek segítik a látogatókat.

A 4. századi temető feltárását Dunakömlődön 2009-ben kezdték meg, akkor tizenhárom, 2010-ben huszonhat, 2012-ben pedig mintegy negyven sírt sikerült kibontani, köztük három igazán különlegeset. A szokványos földsírok mellett több különböző típusú tégla- és koporsós sírt tártak fel. Az intézmény igazgatója, Váradyné Péterfi Zsuzsanna elmondta: e sírokat rekonstruálják abban az állapotban, ahogy megtalálták őket, illetve úgy, amilyenek eredetileg lehettek. Az időszaki kiállításon óránként tartanak tárlatvezetést.

Az este folyamán a római túlvilági szokásokhoz, hiedelmekhez, illetve a mindennapi életben használt tárgyakhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokat tartanak. A látogatók felölthetik az ókori Róma lakóinak viseletét, római kori ételeket és bort kóstolhatnak, kvízjátékon vehetnek részt. 20 órakor bábelőadás kezdődik Phaedrus állatmeséiből, 23 órakor pedig Apuleius A hordó című komédiáját mutatják be.

A program vendége lesz a Pákolitz István Városi Könyvtár, amelynek standjánál római kori könyveket lehet kölcsönözni. A belépés, a programok és kiállítások megtekintése ingyenes.(MTI)