44. Debreceni Virágkarnevál

debreceni virágkarnevál 4A Debreceni Virágkarnevál Magyarország egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénye minden évben százezreket vonz a régióba. 1966 óta minden év augusztus 20-án Szent István államalapító királyunk és az új kenyér ünnepén tartják meg. Idén a rendezvénynek különleges atmoszférát ad a Szent István emlékév.

Aki már volt Debrecenben ebből az alkalomból, jól tudja, hogy a város lakossága ilyenkor megduplázódik a változatos és sokszínűprogramkínálat eredményeképp. Igazi fieszta hangulat van, a város sétálóövezete, belvárosi terei, illetve a Nagyerdő megtelik színekkel és illatokkal, csodálatos virágkompozíciókkal. A Debrecenben zajló városfejlesztési beruházások miatt a főtér, mint új központi helyszín, már tavaly beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ezért idén is az impozáns történelmi emlékhelyek között halad majd a virágkarneváli menet, amely az élő műholdas televíziós közvetítésnek köszönhetően egyedi látványát nemcsak a helyszínre látogatók, hanem tévénézők tízezrei is csodálhatják.

debreceni virágkarnevál 3

Az olasz zászlóforgatók a Kossuth téren ismét „szabadon és magassági korlátok nélkül” dobálhatják zászlóikat.  A Petőfi tértől egészen a Gyulai István Atlétikai Stadionig – összesen öt kilométeren keresztül –várhatóan tizenhat virágkocsi vonul végig. Idén a készítők közül többen a vidámságot, a humort állították középpontba közönség kedvenceknek ígérkező mesefigurákon keresztül, de néhányan a japán-magyar vagy a kazah-magyar kapcsolatokból merítettek ihletet. A folklórt hazai, illetve a világ minden tájáról érkező művészeti csoportok kísérik, többek között cseh, görög, indonéz, japán, litván olasz és ukránprodukciók gondoskodnak a felhőtlen szórakozásról. Természetesen aznap este utcabál és gyönyörű tűzijáték zárja a programot.

Újdonság, hogy idén zsűri helyett díszvendégei lesznek a virágkarneválnak.  Augusztus 20-ára meghívást kapott többek között Meloccó Miklós szobrászművész, Nagy László válogatott kézilabdázó, valamint Koizumi Hiroshi japán rendező.  Ők is elmondják szakvéleményüket, de a győztes kocsit és művészeti csoportot a közönségszavazatok alapján hirdetik ki. Aki szeretné közvetlen közelről átélni a karneváli forgatag varázsát a felvonulás útvonalán épített kényelmes lelátókon, az már vásárolhat jegyeket a Kölcsey Központban, az Apolló moziban, a Főnix Csarnokban és az Interticket hálózatában.

debreceni virágkarnevál

A Debreceni Virágkarnevál, azonban nemcsak egy nap: az utóbbi években egy hetes fiesztává bővült. A rendkívül gazdag programsorozat hagyományosan a zene, a tánc, a zászlóforgatók és a sztárfellépők jegyében telnek. Több bevált program, a Galiba Gyermekfesztivál – Junior Virágkarnevál, vagy a Debrecen Hangja Döntő mellett, újdonságok is gondoskodnak a szórakozásról. Például a Baltazár Dezső téri Zöld Labirintuson keresztül a Modembe belépve Ország Lili labirintusában találhatják magukat az érdeklődők. Idén pedig nemcsak a nagyváradi, hanem az ungvári lakosok is ízelítőt kaphatnak a Debreceni Virágkarneválból.

www.debreceniviragkarneval.hu , www.gorogkatolikus.hu