Jubileumi, XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

könyvfesztiválA jubileumi, XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége Olaszország lesz, az olasz kultúra, könyvkiadás és kortárs irodalom. Ez lesz az első alkalom, hogy egy korábban már díszvendégként bemutatkozó ország újra meghívást kap, annak apropóján, hogy hazánk 2013-ban nagyszabású kulturális évadot rendezhet Itáliában, s e vendégszeretet viszonzása az idei kiemelt olasz szereplés.

2013. április 18–21., Millenáris

Az olasz irodalom bemutatásának a könyvfesztiválon rangos előzménye van, hisz néhány évvel ezelőtt Umberto Eco, tavaly pedig – mintegy az idei olasz díszvendégséget előrevetítve – Claudio Magris vette át a Budapest Nagydíjat. Bár az idei viharos olasz parlamenti választások megnehezítették az olasz díszvendégség gondos előkészítését, a programot szervező budapesti Olasz Kultúrintézettel együtt a szervezők őszintén remélik, hogy a meghívott jeles olasz írók – Tullio Avoledo, Giorgio Pressburger, Luca Cognolato, Stefano Benni, Daniele Cavicchia, Armando Massarenti, Nanni Balestrini, Tomaso Kemeny, Giancarlo De Cataldo, Tommaso Giagni – mindegyike Budapestre látogat.

Az olasz díszvendégek mellett 25 országból érkeznek íróvendégek. A magyar kiadók idén is kitettek magukért, szinte minden külföldi írót új vagy új kiadású magyar kötet várja.

A könyvfesztivál a Millenáristól is születésnapi ajándékot kapott, hisz a korábban a Csodák Palotájának helyet biztosító csarnokot is új kiállítási helyszínként vehetjük birtokba, így a parkba kilátogatók egy főbejáraton keresztül közelíthetik meg a több mint 500 hazai és külföldi, valamint határon túli magyar kiállító standját. Az igényesebb és tágasabb tér színvonalas bemutatkozási lehetőséget kínál régi és új kiállítóinknak, közülük különösen nagyléptékű standdal, gazdag könyvanyaggal és színvonalas programokkal lesz jelen a díszvendég Olaszország mellett Franciaország, Románia, Izrael, Kína, Spanyolország, Szaúd-Arábia és 60 m2-es reprezentatív standdal mutatkozik be Törökország, a jövő évi díszvendég. A magyar könyvpiacot sújtó recesszió ellenére nem csökkent a magyar kiállítók száma sem, akárcsak tavaly, most is közel 1600 m2 alapterületű standon állítanak ki a külföldi és magyar cégek.

A nyitónapon nagyszabású pódiumbeszélgetés keretében mutatkozik be a fesztivál díszvendég-írója, a Goncourt-díjas francia Michel Houellebecq, Forgách András társaságában. Bartis Attila laudációja után Budapest főpolgármesterétől, Tarlós Istvántól veszi át a világhíres francia író a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és a Fővárosi Önkormányzat közös alapítású Budapest Nagydíját.

Amiként a kiállítók kétharmada természetesen magyarországi vagy határon túli magyar könyvműhely, úgy a fesztiválon résztvevő írók, tudósok, művészek döntő többsége is magyar. Bár a könyvfesztivált alig másfél hónappal követő Ünnepi Könyvhét a kortárs magyar irodalom igazi bemutatkozási terepe, a könyvfesztiválon a magyar irodalom színe-java jelen lesz, új könyve, könyvei apropóján találkozik olvasóival. A közel 400 hazai és határon túli magyar alkotó között olyanokkal találkozhatunk, mint Albert Gábor, Darvasi László, Háy János, Szécsi Noémi, Konrád György, Kányádi Sándor, Krasznahorkai László, Kornis Mihály, Kőrösi Zoltán, Parti Nagy Lajos, Sárközi Mátyás, Spiró György, Závada Pál – és még hosszan sorolhatnánk. Magyar hagyomány, hogy a résztvevő írók, művészek szinte mindegyike dedikálja is a fesztiválra megjelenő könyveit.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nemcsak irodalmi rendezvény, hanem egyúttal aktuális könyvpiaci kérdéseket is elemző szakmai fórum. Kezdetektől fogva közel 2000 könyvtárost és kiadói szakembert mozgatnak meg a Könyvtáros Klub rendezvényei, amelynek középpontjában idén a nyomtatott kommunikáció jövője, a digitális könyvkiadás fejlődése áll. Jelentős uniós programnak is helyet ad a fesztivál pénteki szakmai napja, a Federation of European Publishers-nek, az Európai Unió könyvszakmai szervezetének szakértői tájékoztatják a magyar könyvkiadókat az Arrow Plus programról, egy megbízható, teljességre törekvő könyvkiadói és szerzői jogi adatbázis kialakításáról és az európai vérkeringésbe kapcsolásáról.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál nyitvatartása három és fél napja alatt több mint 300 programmal várja az érdeklődőket, melyeknek hét különböző méretű és befogadóképességű terem, két fedett és szabadtéri színpad ad helyet. A könyvfesztiválon a könyvek bemutatása áll a középpontban, a könyvbemutatók, felolvasások, pódiumbeszélgetések mellett a társművészetek programjai is színesítik, teszik valóban fesztivál-hangulatúvá a vásárt. Lesznek koncertek, lemezbemutatók, sőt filmvetítés is. Egymás megzenésített verseit mutatják be jeles írók, költők: Erdős Virág, Háy János, Grecsó Krisztián, Szálinger Balázs. Többek között fellép a Palya Bea Duó, s táncra perdül a Bihari Együttes.

A könyvfesztivál hazai és nemzetközi kiállításoknak is rendszeresen helyet biztosít. Az olasz díszvendégséghez kapcsolódik a 72 itáliai művész által Boccaccio születésének 700. évfordulójára készített, ex libris metszetekből álló tárlat. Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Írország nagyszabású Beckett-emlékkiállítást rendez. 1994 óta minden esztendőben a könyvfesztiválon is bemutatja új alkotásait a Magyar Művészkönyvalkotók Társasága, valamint a Magyar Illusztrátorok Társaságának tagjai. Tavaly izraeli gyermekkönyv-illusztrációkat, idén az Aranyvackor 2013 gyermekirodalmi és illusztrációs pályázat képeit lehet megtekinteni.

Mióta a könyvfesztivál a Budapest Kongresszusi Központból a Millenárisra költözött, az egyik legsikeresebb rendezvénye a gyermekeknek szóló könyveket megjelentető kiadók összefogásával megvalósuló Gyermek(b)irodalom programsorozata lett. A kicsiknek szóló könyvek szerzői, illusztrátorai, a játékos vetélkedők, gyermek-foglalkoztatók, a közös játékok – különösen a hétvégén – fantasztikus hangulatot teremtenek a fesztiválon.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sajátossága, hogy a Millenáris április 18-21-e között Európa legnagyobb könyvesboltjaként üzemel. Az egységesen 500 forintos belépődíj névértékben minden magyar standnál levásárolható. Közel 50.000 féle könyv, közöttük 300-350 újdonság közül választhatnak a vásárlók.

A könyvfesztivál szép hagyománya, hogy a rendezvény vasárnap a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotók közül az alábbiakat hívták meg a Tarján Tamás-vezette pódiumbeszélgetésre: az idén 85 éves Benkő Samut, Hankiss Elemért, Juhász Ferencet, a 80 évesek közül Gálfalvi Zsoltot, Gergely Ágnest, Konrád Györgyöt, a 75 éves Ágh Istvánt, Radnóti Zsuzsát, Sándor Györgyöt, Szilágyi Istvánt, Takács Zsuzsát, a 70 évesek közül Dalos Györgyöt, Kocsis L. Mihályt, Kulin Ferencet, Mezey Katalint, Oravecz Imrét, Hans-Henning Paetzkét, Szegedy-Maszák Mihályt, Váradi Szabolcsot, a 60 évesek közül Angyalosi Gergelyt, Kőrössi P. Józsefet, Szőcs Gézát, valamint az 50 éves Podmaniczky Szilárdot.