Tökfesztivál Nagydoboson

tokfesztivalAz ország legnagyobb, leghosszabb és „legigazibb” tökét is kiválasztja a zsűri a hét végén a nagydobosi 13. Nemzetközi Sütőtök Fesztiválon, ahol tökszínházi- és tökszobrászati bemutatót tartanak, valamint a híres tökös ételekből rendeznek főzőversenyt, kóstolóval.

Mint Balogh József, a szervező helyi EF-NA Bt. ügyvezető igazgatója elmondta, a „legigazibb” sütőtöknek a nagydobosi fajtát tartják, a címért így a helyi gazdálkodók versenyezhetnek.

Az ország legnagyobb és leghosszabb tökének címére – az utóbbi a két-három méteresre, sőt többre is megnövő kolbásztökök viadala – nemcsak a nagydobosiak, hanem bárki pályázhat a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Mátészalkához közeli településen.

A szombaton 10 órakor kezdődő fesztiválon tökszínházi bemutató is lesz, a tök adja az előadás díszletét, kellékeit, valamint a tökszobrászok is bemutatják, mit tudnak faragni a kemény húsú zöldségféléből.

Készülnek tökből főzött és sütött ételek a töklevestől a töklapcsánkán át a híres szatmári tökös-mákos rétesig. A tökételeket bárki megkóstolhatja, sőt a receptet is elkérheti az alkalmi szakácscsapatoktól.

Rendeznek töklökő és sodrófahajító viadalt, a szórakoztatásról pedig környékbeli hagyományőrző kulturális csoportok gondoskodnak a nagydobosi rendezvényközpont színpadán. Labdarúgó-mérkőzések és kettesfogathajtó-verseny is várja a látogatókat. A fesztivált vasárnap a Hooligans együttes koncertje zárja. (MTI)