Szegeden újraindulnak a nosztalgiajárművek

szeged_villamos1Május 1-jétől vasárnaponként és az ünnepnapok délutánjain nosztalgiavillamosokon és -trolibuszokon is utazhatnak a szegediek és a Tisza-parti városba érkező turisták.


A két nosztalgiavillamos és a két nosztalgiatroli a tervek szerint szeptember 29-ig közlekedik majd heti váltásban az 1-es villamos- és az 5-ös trolibuszvonalon, “hogy örömet szerezzen a város lakóinak és mosolyt csaljon a Szegedre érkező vendégek arcára” – tájékoztatta a Szegedi Közlekedési Társaság az MTI-t.

A járművek közül a legrégebbi a 313-314-es pályaszámú villamos. A fapados ikerszerelvényt a Schlick cég gyártotta még 1904-ben. A másik villamos a 813 pályaszámú FVV, közkedvelt nevén Bengáli. A két vezetőállásos villamost 1977-ben Debrecenben készítették szegedi használatra.

A nosztalgiatrolik közül az idősebb ZIU-9-es típusú, 9-153-as pályaszámú járművet a Szovjetunióban építették 1986-ban. A fiatalabb troli magyarországi gyártású, ráadásul az 505-ös pályaszámú Ikarus 280T típusú jármű készreszerelése Szegeden történt 1992-ben, alig több mint húsz éve.

szeged_villamos2

szeged_villamos3