Könyvfesztivál: Bemutatták Albert Gábor új esszékötetét

albertg_hom.lyos t.k.r_borito.qxdBemutatták Albert Gábor Homályos tükör tisztítása című új esszékötetét pénteken a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

A szerző a kötetben folytatja azt a munkát, amelyet legutóbb megjelent, hasonló szellemű és tárgyú, Sok itt a baj, Uram, mindenben, nagyon is sok… című ikerkönyvében megkezdett – mondta el Szávai Géza, a köteteket gondozó Pont Kiadó főszerkesztője a bemutatón. Hozzátette, hogy “Albert Gábor – akinek eddig 12 könyve jelent meg, és készül a 13. és a 14. kötet is – az elmúlt években esszésorozatokkal bombázta az értelmünket”.

Albert Gábor kiemelte, hogy könyveiben reálisabb képet szeretne mutatni a világról. A kötet címe reflektál Pál apostolnak a Korintusbeliekhez írott levelében olvasható “Tükör által homályosan látunk” mondatra. A tükröt érdemes megtisztítani és ezáltal lehet világosabban, tisztábban látni – hangsúlyozta az író.

Mint mondta, olyan témákról, “mániákról” ír, amelyekbe akaratlanul is belecsúszott. Ebben a kiadványban is gondjairól, szellemi segítőtársairól és reményeiről számol be. A kultúrának, a magyar lelkiismeretnek olyan szellemeit idézi meg, mint a politikus és gondolkodó Teleki Pált, a költők közül Illyés Gyulát, József Attilát, Ady Endrét és Babits Mihályt, valamint Vatai László filozófust. A kötet magyarságismereti kalauzzal zárul, amelyet Török Bálintnak ajánl.

Albert Gábor arról is szólt, hogy ezek a tanulmányok tulajdonképpen önvallomások. Sosem írt olyat, amely őt ne érdekelte vagy egzisztenciálisan ne érintette volna.

Albert Gábor 1929-ben született a Baranya megyei Egyházasharasztiban. Középiskoláit Kőszegen és Pécsett, a bölcsészkart Budapesten végezte. Több műfajú alkotó: regényt, elbeszélést, szociográfiát és esszét egyaránt ír. (MTI)