Pisztráng- és borfesztivál a hét végén Tapolcán

pisztrang_2013Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb pisztrángtelepéről származó halakkal és balatoni borokkal várják a látogatókat a péntektől vasárnapig tartó III. Pisztráng- és Borfesztiválon Tapolcán.

A város alatt húzódó barlangrendszer számtalan földalatti tóval rendelkezik, amelyből egy csónakázható is: a földalatti vizek közvetlen összeköttetésben vannak a város szimbólumává vált Malom-tóval és az idén elkészült parti sétánnyal, ez a helyszíne a pisztráng- és borfesztiválnak – írják a szervezők a rendezvény honlapján.

A fesztiválhelyszíntől 400 méterre található, a hargitai szakmai tapasztalatokra épült új pisztrángtelep frissen biztosítja a halételek alapanyagait. Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb pisztrángtelepét a tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 18 fokos karsztvíz táplálja.

A fesztiválon kínálnak majd ropogós, bükkfa fűrészporon füstölt, kakukkfűvel, rozmaringgal, borssal bundázott, erdélyi módon kukoricadarával sült, illetve tökmagos bundában sült tapolcai pisztrángot is. Ezek voltak a tavalyi év legkedveltebb ételei, amelyeket idén a szervezők mediterrán ízekkel bővítenek: lesz kapribogyós pisztrángkrém és házi pestóval készült hal is.

A pisztráng mellé a Tapolcát körbeölelő nyolc vulkanikus hegy oldalaiban termő kiváló borokat mutatják be a környék pincészetei: a badacsonyi borvidéken készült kéknyelűt, a rózsakőt, a szürkebarátot vagy az olaszrizlinget, amelyek harmonikusan kiegészítik a halételeket.

A fesztivál péntek délután kezdődik, és egészen vasárnapig zenés, szórakoztató és gyermekprogramok várják a gasztronómiai csemegék mellett a látogatókat. (MTI)