Május 11-én kóstolhatóak Magyarország csúcsborai

pannon_bormustraLezárult a nevezés a Pannon Bormustrára, a legnagyobb presztízsű hazai borversenyre. A  nemzetközi szintű megmérettetésre május 8-10. között Pannonhalmán kerül sor, az eredményeket pedig május 11-én Budapesten, a Gerbeaud Házban tartott díjátadó gálaebéden hirdetik ki, amelyet követően megkóstolhatóak a díjazott borok is.

Az eseményre korlátozott számban kapható még belépőjegy, bővebb információ és regisztráció a www.pannonbormustra.hu oldalon.

Lezárult a nevezés a XIV. Pannon Bormustrára, amelyre idén kereken 100 borászat jelentezett. Összesen 109 fehér, 113 vörös, és 36 édes bor méretteti meg magát a rangos zsűri előtt, akikkel május 11-én, szombaton nemcsak a nevező borászok, de a nagyközönség is találkozhat majd a díjátadó gálán és az azt követő sétáló kóstolón.

Az esemény egyik sztárvendége Tim Atkin MW (Master of Wine) angol borszakíró, akit tavaly a neves nemzetközi borpiaci kutató intézet, a Wine Intelligence a világ 10 legbefolyásosabb borszakértője közé választott. Nemcsak saját hazájában számít befolyásos szakembernek az Egyesült Államokból érkező Stephen Tanzer, akinek gondozásában 1985 óta két havonta jelenik meg a nagy klasszikusnak számító International Wine Cellar folyóirat. A magyar bor fontos célpiacának számító Lengyelországból a szervezők a legnépszerűbb boros magazin, a WINO alapító-főszerkesztőjét, Tomasz Prange-Barczyński-t hívták meg, aki a lengyel boros szcéna ismert TV-s és rádiós személyisége is. A 2013. évi zsűri nemcsak elismert szakírókban bővelkedik, a versenyen idén bírál Isa Bal MS (Master Sommelier), a világhírű angol séf, Heston Blumenthal 3 Michelin csillagos éttermének, a The Fat Duck fősommelier-je, Andreas Larsson, svéd sommelier világbajnok, valamint Christian Aarø, a koppenhágai Michelin csillagos AOC étterem tulajdonosa, a Dán Sommelier Szövetség elnöke is. A zsűri magyar tagjai nemzetközi borakadémikusok: Mészáros Gabriella, Csizmadia-Honigh Péter és Kató András.

A neves szakemberek tehát jövő héten asztalhoz ülnek, hogy eldöntsék, mely borok lesznek 2013-ban Magyarország csúcsborai és legjobb vételei, továbbá kik kapják a különdíjakat: a Figula Mihály emlékdíjat, a Gál Tibor emlékdíjat és ki büszkélkedhet idén a díjak díjának számító Champion minősítéssel. A díjazottak az oklevél mellett a hagyományoknak megfelelően a Herendi Porcelánmanufaktúra kézzel festett egyedi dísztárnyait is átvehetik majd.