Nárciszünnep Kaposváron

A művészet és a természet találkozásának élményét kínálja a látogatóknak a kaposvári Nárciszünnep, amelyet szombaton rendeznek a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban, valamint annak parkjában.

A harmadik alkalommal meghirdetett egynapos fesztivál a város amolyan turisztikai szezonnyitója, ahol a parkban nyíló sok ezer nárcisz látványán túl lehetőség van piknikezésre, kézműves foglalkozásokon való részvételre, zenehallgatásra, művészetekkel való ismerkedésre.

A Róma-hegyi ház és a hozzá kapcsolódó egyholdas terület Rippl-Rónai József (1861-1927) festőművész alkotóhelye, művészetének témája volt, így nem csoda, hogy népszerűvé vált a kaposváriak és a városba érkezők körében egyaránt.

A Nárciszünnepre önállóan, vagy a Kossuth térről induló kisvonattal érkező vendégeket játszóház, tárlatvezetések, koncertek, ügyességi játékok várják, az érdeklődők megkóstolhatják az erre az alkalomra készült, a somogyi megyeszékhely és Rippl-Rónai ihlette különleges süteményeket.

Minden korosztálynak kínálnak programokat. A látogatók kipróbálhatják a gólyalábat, a nemezelést, a bőrművességet, majd közösen óriási festményt és puzzle-t készíthetnek. Előadást hallhatnak a nárciszok kultúrtörténetéről, Rippl-Rónai korának kaposvári városképi változásairól és egyebek mellett a hamarosan nyíló Szennyes ingem, szennyes gatyám című, mosásról szóló kiállításról is.

Rippl-Rónai József (1861-1927) haláláig a Róma-hegyi villában élt. A pajtaépületből átalakított műteremben alkotott, galambokat, méheket, szarvasmarhákat tartott, és volt egy szamara is, amelynek néhány évvel ezelőtt a kaposvári sétálóutcán is emléket állítottak.

Az 1868-ban épült emlékház és a park 2012-ben megújult, rekonstrukciójára pályázati forrásból 240 millió forintot költött a Somogy megyei és a kaposvári önkormányzat.

MTI