BTF: a Frenák Pál Társulat ősbemutatója és külföldi társulatok vendégjátékai színesítik a táncprogramot

A Frenák Pál Társulat új darabjának ősbemutatója, egy legendás magyar néptánc előadás felújított változata, holland, román és brit kortárs tánc együttesek vendégjátéka, valamint balettelőadás is színesíti az április 10-től 26-ig tartó 35. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programját.

A Frenák Pál Társulat BIRDIE című új produkciója a bennünk és körülöttünk emelt falakról és korlátokról, illetve azok túllépéséről szól – olvasható a fesztivál szervezői által az MTI-hez eljuttatott közleményben. A Nemzeti Táncszínházzal közös előadáshoz William Wharton amerikai író 1978-as Madárka (Birdy) című regénye, annak Alan Parker által készített filmes feldolgozása, valamint Raymond Depardon San Clemente című dokumentumfilmje szolgált inspirációul.

A Művészetek Palotája Fesztiválszínházában debütáló előadás különlegességét fokozza, hogy a színpadon a háromdimenziós grafikai tervezőprogramok világát idéző, hatalmas elemekből felépülő térrendszer fog szolgálni díszletként.

A magyar néptánc iránt érdeklődőket egy legendás előadás felújításával várja a fesztivál: 1990 márciusában, Magyarország első szabad választásának napján mutatták be Novák Ferenc Magyar Menyegző című koreográfiáját. A tomboló sikerű produkciót 1991 márciusában megismételték a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, és 25 év – vagyis egy ezüstlakodalomnyi idő – elteltével, a fesztivál újraálmodott formában mutatja be a táncalkotást a Papp László Budapest Sportarénában.

A világ egyik vezető kortárstánc-együtteseként ünnepelt Nederlands Dans Theatre (NDT) 1978-ban létrehozott tagozata, a Nederlands Dans Theater 2 (NDT 2) társulatától négy koreográfiát láthat a fesztivál közönsége. A B.R.I.S.A., Schubert, Some Other Time és a Subject to Change című produkciókat a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában nézhetik meg az érdeklődők.

A szupermodern koreográfus, Wayne McGregor és társulata, a Random Dance Atomos című előadásuk világkörüli turnéjának keretében érkeznek Budapestre. A lírai hangvételű produkciót, amely a mozgás és az emberi test szépségét állítja előtérbe, a Trafó Kortárs Művészetek Háza tűzte műsorára.

A tíz évvel ezelőtt, fiatal kolozsvári táncosok által létrehozott M Stúdió a Törékeny című, műfaji határokat feszegető előadását hozza el a fővárosi Bálna rendezvényközpontba. A próza és a tánc, az installációk, a zene, az irodalom és a képzőművészet ötvözésével megszületett darabot Goda Gábor vitte színre.

Ugyancsak a fesztivál keretében mutatják be az Erkel Színházban Csajkovszkij első és máig legsikeresebb balettjét, A hattyúk tavát, amelyet öt év után láthat újra a közönség.

MTI