Múzeumok éjszakája: zsonglőrök, táncelőadás, mesekoncert és tárlatvezetés a budai Várban

A Budapesti Történeti Múzeumban (BTM) egyebek mellett zsonglőrtrükkök és kínai oroszlántánc-bemutató, a Magyar Nemzeti Galériában (MNG) komolyzenei koncert, táncelőadás, vetélkedő és interaktív mesekoncert is várja a látogatókat szombaton a múzeumok éjszakáján.

A BTM látogatói vezetéssel tekinthetik meg a Festők a tükörben – magyar önarcképek az Uffizi Képtárból és a Menekülés Sanghajba című időszaki tárlatokat, a Budapest / Fény és árnyék – a főváros 1000 éves története, valamint A gótikus szoborlelet és a Magyar-Anjou címeres selyemkárpit című állandó kiállításokat.

A Kínai Művészeti Központ szervezésében kínai oroszlántánc-, kalligráfiai bemutató és oktatás várja az érdeklődőket, emellett papírsárkány-készítés, zsonglőr játszóház, portrérajzolás, gipszfestés és álarckészítés színesíti a programokat.

A rendezvényen fellép a GEMMA Énekegyüttes, Albert Dániel zongoraművész filmzenéket és ismertebb slágereket játszik, este pedig a Mystery Gang együttes ad koncertet.

A Magyar Nemzeti Galéria Képekre hangolva című programján a zene és a képzőművészet összefüggéseiről tudhatnak meg többet a látogatók. A Modern Art Orchestra kamaraformációja Hajós Andrással, Fekete-Kovács Kornéllal, valamint fiatal muzsikusokkal lép fel, míg a Barabás Lőrinc trió koncertjén zajok, zörejek, a hangszer ritkán hallott effektusai keverednek groove-os témákkal, harmóniákkal, könnyedebb és progresszívabb dallamokkal.

A komolyzenei fellépők között lesz a Nemzeti Énekkar, amely Antal Mátyás karigazgató vezetésével mások mellett Bartók, Debussy és Palestrina műveit szólaltatja meg, a GEMMA Énekegyüttes a Gótikus gyűjteményben ad koncertet.

Dominkó István zongoraművész, az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola és a Crescendo Nyári Akadémia növendékei Mozart, Chopin, Liszt, Dvorak és Rachmaninov műveit szólaltatják meg.

A Nemzeti Táncszínház társulatának előadásán Festőnők címmel részleteket láthatnak az érdeklődők az Amrita, valamint a Csitrakárí című produkcióból, amelyeket a magyar származású indiai festőnő, Brunner Erzsébet művei ihlettek.

A zene arcai címmel Bellák Gábor művészettörténész tart előadást, míg Bősze Ádám zenetörténész zenei kvízjátékkal várja a gyerekeket. Az érdeklődők vezetéssel tekinthetik meg a Derkovits – A művész és kora című időszaki kiállítást, emellett rendhagyó vezetések és tematikus séták is szerepelnek a program kínálatában.

A kisebbeket kreatív sarok, a Rutkai Bori Banda interaktív mesekoncertje és tárlatvezetés szórakoztatja. Éjszaka ismét megnyílik a látogatók előtt a Budavári Palota kupolája, a borteraszon pedig Miklós Csaba móri borász várja az érdeklődőket. (MTI)