Országos Hadi Kulturális Fesztivál Tapolcán

tigris a hadi fesztiválonOrszágos Hadi Kulturális Fesztivált rendeznek több mint tíz év után először Tapolcán, a vasárnapi rendezvényen az ország több katonai hagyományőrző egyesülete vesz részt.

Az egész napos programsorozat vasárnap reggel a Hősök napi megemlékezéssel veszi kezdetét, majd délelőtt 10 órától kezdődnek a haditechnikai és hadtörténeti bemutatók az egykori tapolcai laktanyában – tájékoztatott Horváth Gábor, a Tapolcai Honvéd Kulturális Egyesület elnöke.

A fő attrakció a 15 órakor kezdődő hadijáték lesz: valósághű csatajelenettel, korhű egyenruhákban, pirotechnikai effektusok segítségével mutatják be Tapolcát és környékét a II. világháború vérzivatarában. A rendezvény országosan egyedülálló, mert ilyen nagyságrendű harcászati bemutatóra nem volt példa Magyarországon – jegyezte meg.

A hadijátékban a második világháború viszonylatában is jelentős hadműveleti eseményt, az 1944-45-ös balatoni csatát idézik, ezt az offenzívát sem a hazai, sem a nemzetközi katonai szakirodalom nem vette napirendre, pedig méretében vetekedett az 1944. decemberi ardenneki ütközettel – mutatott rá az egyesületi vezető.

A csatajelenetben korabeli járműveket, haditechnikai eszközöket is felvonultatnak, láthatóak lesznek a németek és a szovjetek által kifejlesztett harckocsik közül a Jagdpanzer (Hetzer) páncélvadász, páncéltörő ágyú vagy rohamlöveg is. Utazni lehet majd a Néphadsereg korszakának többféle teherautóján, kipróbálható lesz több harckocsi és sorozatlövő fegyver, természetesen hatástalanított formában.

A programot a veterán tüzérek főzőversenye, végvári vitézek bemutatója és a 100 éves honvédtüzérségről szóló kiállítás színesíti, amelyen a hagyományos és a rakétatüzérséget mutatják be archív felvételeken keresztül. Délben a monarchia katonadalait szólaltatják meg a pápai huszárok.

A részletes program a http://honvedlap.tapolcanet.hu/ oldalon olvasható.

mti / Fotó: Szijártó János