Múzeumok éjszakája: toronyzene a Várban, muzeális hangszerek a Régi Zeneakadémián

muzeumokéjszakájaA budavári Erdődy-palota erkélyéről hangzó toronyzene vezeti be a MTA BTK Zenetudományi Intézet Zenetörténeti Múzeumának programsorozatát a múzeumok éjszakáján. Az intézmény hangszereit a Junior Prima Díjas In Medias Brass rézfúvós kvintett szólaltatja meg délután öt órakor.

A fiatal muzsikusokat: Kresz Richárd(trombita), Nagy Antal Endre(trombita), Benyus János(kürt), Stürzenbaum Róbert(harsona), ifj. Bazsinka József(tuba) érdemes meghallgatni, nemrég a Tennessee állambeli Knoxville-ben nyertek egy kamarazenei versenyen, és a következő hónapokban több külföldi meghívásnak tesznek eleget.

A folklorista Bartókról a Bartók archívum vezetője Vikárius László tart előadást – olvasható az intézmény honlapján. Fiatal muzsikusok mutatják be a Zenetörténeti Múzeum 18. és 19. századi vonós hangszereit. A Lendület Program jóvoltából tavaly óta épülő 20-21. Századi Magyar Zenei Archívum és Kutatócsoport munkájával a csoport vezetője, Dalos Anna ismerteti meg az érdeklődőket.

A múzeum billentyűs hangszerei között Baranyi Anna kalauzolja a közönséget, az orgonát és a Broadwood fortepianót, valamint a karmesteri pianínót Pétery Dóra, az Erard zongorát pedig Balog József szólaltatja meg.

A Lajtha kiállítás megtekintése után Lajtha-hangversenyt hallgathat a betérő: Balog József és Fülöp Andrea zongorázik. Éjfélkor nyílik meg a táncház a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének tanárai és hallgatói, valamint a Magyar Táncművészeti Főiskola néptáncpedagógus szakának növendékei segítenek a kezdőlépéseket megtenni.

A Liszt Ferenc Emlékmúzeumnak és Kutatóközpontnak helyet adó Régi Zeneakadémia Andrássy úti épülete koradélután kinyit. Délután négytől a Zeneakadémia rendkívüli tehetségek tagozatának növendékei adnak vetélkedővel fűszerezett koncertet, amelyen közreműködik Balogh Ádám, Boros Tekla, Kovács Gergely, Váradi László és Vida Mónika Ruth (zongora), Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Gál Tamási Anna és Somogyi Barnabás (hegedű) és Devich Gergely (cselló).

Fél hattól tárlatvezetés indul a múzeumban, Liszt eredeti hangszereinek megszólaltatásával és a Kutatókönyvtár bemutatásával, majd fél héttől Baráti Kristóf (hegedű) és Bali Dávid (zongora) ad hangversenyt.

Este nyolckor Varga Csilla (zongora), Perényi Eszter (hegedű) és Vámos Marcell (gordonka) lép fel, őket José Felipe Díaz Álvarez-Estrada és Miriam Gómez-Morán négykezes produkciója követi. Az éjszakai programok sorában Mandel Róbert tart előadást és vetélkedőt Romantikus hangszercsodák címmel 22.00 órától, majd az újabb tárlatvezetést követően Szabó Ferenc János (zongora), Mezei Melinda és Loch Gergely (ének) előadásban az osztrák-magyar monarchia-korabeli magyar kuplékból összeállított műsor zárja a Liszt Emlékmúzeum rendezvényét. A részletes műsor megtalálható a múzeum honlapján. (MTI)