Shakespeare Fesztivál Gyulán

Shakespeare Fesztivál GyulánA Hamlet és Shakespeare szonettjei kerülnek a középpontba az idei gyulai Shakespeare Fesztiválon. A július 4. és 15. között zajló rendezvényen a moszkvai Vahtangov Színház Szeget szeggel című előadását is láthatja a közönség.

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója elmondta, hogy a várszínház 50., jubileumi évadának keretében megrendezett IX. Shakespeare Fesztivál naponta több programot kínál: magyar és külföldi színházi előadások, zenei programok, konferencia, valamint filmvetítés is várja az érdeklődőket. A fesztivál 12 napja alatt több mint negyven produkciót láthat a közönség. A programsorozat középpontjában a Hamlet című darab és Shakespeare szonettjei állnak, amelyeket több feldolgozásban is bemutatnak.

A fesztivált Mándy Ildikó Társulatának Szonettek című produkciója, Szalontay Tünde előadása nyitja. A szonettek három koncerten – két kontratenor, Birta Gábor és az angol Nicholas Clapton, a W.H. együttes, valamint Caroll Vanwelden belga dzsesszénekesnő fellépésén – is főszerepet kapnak.

A Hamletet július 5-én a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatával közös produkcióként mutatja be Bocsárdi László rendezésében a Gyulai Várszínház, de a Hamlet két másik előadását is meghívták: a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsótér Sándor rendezte vizsgaelőadását és a Miskolci Nemzeti Színház Kiss Csaba rendezte produkcióját. Felvételről Robert Wilson Hamletmasina című rendezése is látható lesz.

A moszkvai Vahtangov Színház a Szeget szeggel előadásával érkezik Gyulára, a darabot Jurij Butuszov állította színpadra. „A produkció tavaly az év előadása lett a londoni Globe to Globe fesztiválon, ahol 37 ország Shakespeare-előadásait játszották” – emelte ki Gedeon József.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása című, Sorin Militaru rendezte előadását is meghívták. A közönség összeállítást láthat Shakespeare szövegeiből Emil Boroghina román színész előadásában, továbbá műsorra tűzik Steven Berkoff angol színész előadását is, amely Shakespeare ármánykodóiról szól.

A fesztivál keretében Lenni vagy nem lenni címmel konferenciát rendeznek, amelyen azt vizsgálják, hogy a Shakespeare-darabokban miért oly fontosak a monológok. Shakespeare és Nádasdy Ádám címmel pedig beszélgetést tartanak a költő, műfordítóval. A fesztivál záróelőadása a lengyel-angol Song of the Goat Theatre Lear dalai című produkciója lesz.

A Gyulai Várszínház 50. évadát június 22. és augusztus 11. között rendezik meg: fesztiválokkal, koncertekkel és négy színházi premierrel, 50 nap alatt összesen több mint 70 programmal várják a közönséget.

MTI / www.shakespearefesztival.hu/