Múzeumok éjszakája: a hétvégén zár a Lumú Reigl-kiállítása

Az aktuális Hantai- és Reigl-kiállításokhoz kapcsolódó, színes programmal várja látogatóit a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) a Múzeumok éjszakáján, szombaton.

A zenét, a táncot, a színházat is érintő programkínálat célja, hogy ne csak a múzeum Magyarországon páratlan nemzetközi gyűjteményét hozza közelebb a kortárs művészet iránt érdeklődőkhöz, hanem az aktuális kiállításokon bemutatott alkotói technikákkal is megismertesse a látogatókat – közölte a Ludwig Múzeum.

A Lumú első emeleti kiállítóterében – amely a 2008-ban Párizsban elhunyt absztrakt festő, Hantai Simon retrospektív tárlatának ad otthont – ezen az estén a színházé és az elektronikus zenéé a főszerep.

Novák Péter, Szabó Győző és barátaik a múzeum gyűjteményi darabjaira reflektáló zenés improvizatív színházzal, Mészáros Béla, a Katona József Színház színésze diavetítéssel összekötött történetmeséléssel készül az alkalomra. Ezt követően a Dorothy’s Legs, Imre Kiss, illetve a The Stanley Maneuver ad ízelítőt a hazai elektronikus zenei kínálatból.

A második emeleten ezen a hétvégén zár Reigl Judit expresszionista műveit felvonultató életmű-kiállítás. A Hantaival évtizedeikig jó barátságot ápoló, Párizsban élő művész alkotói folyamatában a zenének jelentős szerep jut, így ezen az estén a komolyzene kerül a középpontba a kiállítótérben is. A Nemzeti Énekkar hangversenyét követően a Cantores Ecclesiae Rézfúvós Együttes műsorát hallgathatják meg az érdeklődők, valamint Kopeczky Róna és Makláry Kálmán kurátorok tartanak tárlatvezetést.

A harmadik emeleti gyűjteményi kiállításban látható kortárstánc-programok közül a szervezők várakozásai szerint a kanadai Marie Chouinard háromórás szóló performansza vonzza majd a legtöbb érdeklődőt. A kifejezetten múzeumi térbe megálmodott, a Delphoi jósdát megidéző előadás a táncművész és a közönség közötti interakcióra épül.     A fiatal hazai kortárstánc-szcénát Nelson Reguera és Bukta Gergő, Dányi Viktória, Molnár Csaba és Porteleki Áron, Biczók Anna és Meszerics András duója, illetve a Hodworks társulat reprezentálja, majd Szipőcs Krisztina kurátor kalauzolja a látogatókat a kiállításban.

A múzeum teraszán az idei Eurovíziós Dalfesztivál középdöntőjéig jutott, nemrégiben friss dalokkal jelentkezett Marge mutatja be új audiovizuális show-ját, míg a Müpa Üvegtermében egész este jazz szól, többek között Pátkai Rozina, Lamm Dávid és Nagy János közreműködésével.

A hajnal egy óráig tartó programban izgalmas játékok, pliage-alkotóműhely, olvasósarok és egyéb művészeti programok is helyet kapnak, amelyek között minden korosztály kedvére válogathat. A Lumú részletes szombati programja http://ludwigmuseum.hu/site.php?inc=program&programId=4211&menuId=11&mod= honlapon érhető el. (MTI)