Ars Sacra Fesztivál: zenei, művészeti programok országszerte

Csaknem 400, ingyenes eseménnyel várja vendégeit országszerte az Ars Sacra Fesztivál szombattól kilenc napon át. A fesztivál a nyitott templomok napjával veszi kezdetét szombaton: az ország mintegy 100 temploma tárja ki kapuit és szervez lelki, művészeti, közösségi programokat.
Nyitott Templomok Napja

Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján meghívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek a Nyitott Templomok Napján. Az este 8 órás közös gyertyagyújtás és ima kapcsolja egybe a résztvevő zsidó-keresztény kultúrkörhöz tartozó felekezeteket, elősegítve a lelkek felemelését, és spirituális egységét.

A kezdeményezéshez katolikus, református, evangélikus, unitárius, ortodox és más keresztény felekezethez tartozó templomok, imaházak is csatlakoztak. A határokon túlra is elért a rendezvény, hiszen a stuttgarti magyar katolikus gyülekezet és a beregszászi Szentkereszt felmagasztalása templom is programokkal jelentkezik ezen a napon.

Ars Sacra Fesztivál

A Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse. Célja a remény jeleinek felmutatása a kultúrában, a művészet különböző műfajain nemzeti kultúránk meghatározó értékein keresztül. Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria és művész. A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat – ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

Az Ars Sacra Fesztivál kínálatának leggazdagabb szeletét a zene adja. Számos budapesti és vidéki helyszínen – többnyire templomokban – tartanak kórus- és hangszeres koncerteket, zenés áhítatokat és miséket, zenével egybekötött beszélgetéseket.

Snétberger Ferenc például a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc-templomban ad koncertet a fesztivál nyitónapján, míg Baráti Kristóf hegedűművész az Anima Musicae Kamarazenekarral lép fel a MOM Kulturális Központban jövő hétfőn.

Devich Gergely csellista, az Ifjú Zenészek Eurovíziós Versenyének idei harmadik helyezettje barátaival zenél az Óbudai Társaskörben szeptember 24-én. 26-án a Misztrál együttes Babits Mihály Istenes verseiből válogat a városmajori Jézus szíve templomban, szeptember 27-én pedig az erre az alkalomra összeálló Dresch Mihály Trió – Hock Ernő nagybőgő, Brasnyó Antal brácsa, Dresch Mihály szaxofon, fuhun – koncertezik Új Kezdet címmel az Elméleti Orvostudományi Központ aulájában (Tűzoltó utca 37-47.).

Kudlik Júlia és Szvorák Katalin Szeretettel – Dalok és gondolatok címmel lemezbemutató koncertet tartanak a Csillaghegyi Közösségi Házban szeptember 24-én.

Pannonhalma is több programmal jelentkezik, de lesznek kiállítások többek között Fóton, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Gödöllőn, Kaposváron, Mezőkövesden, valamint a péliföldszentkereszti szalézi rendházban is, ahol a műemléki kegytemplom felújítása az idei Ars Sacra Fesztiválra fejeződött be.

Sík Sándor-emléknapot tartanak a piarista tanár, tartományfőnök, költő és irodalomtörténész születésének 125. évfordulója alkalmából a Szent István-bazilika lovagtermében a fesztivál szombati nyitónapján. Weöres Sándor költészetét együtt fedezi fel Fabiny Tamás evangélikus püspök és Gryllus Dániel muzsikus a Városmajor utcai Barabás Villában, Kulin Ferenc irodalomtörténész pedig szülővárosában, Pomázon tart előadást Szakralitás és művészet címmel.

A Dohány utcai Magyar Zsidó Múzeumban Fröhlich Róbert, a Dohány utcai körzet főrabbija tart tárlatvezetést, melynek témája a most ünnepelt zsidó újév (Rosh Hasana).

A fesztivál kínálatát filmes, lelkiségi, színházi és táncprogramok, előadások, beszélgetések és könyvbemutatók teszik teljessé, a legkisebbeket pedig gyerekprogramokkal várják.

A legtöbb programon való részvételhez nem szükséges előzetes bejelentkezés, néhány rendezvényre azonban regisztrálni kell az www.ars-sacra.hu weboldalon. Itt további részletek is elérhetők a fesztiválról.