Múzeumok éjszakája: gazdag program Miskolcon

Hat helyszínen tizenegy kiállítás és harmincnyolc program várja a miskolciakat szombaton, a Múzeumok éjszakáján – közölte Pusztai Tamás, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója.

Az utolsó magyar polihisztorként is emlegetett, száz évvel ezelőtt meghalt Herman Ottóról is megemlékeznek a róla elnevezett múzeumban, amelynek képzőművészeti raktárában éjszakai barangoláson is részt vehetnek a látogatók.

Herman Ottó munkássága egyébként számos programban visszaköszön. A Lillafüredhez közeli pisztrángtelepen a polihisztor halászati és ornitológiai munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, egykori nyaralójának udvarán pedig egy különleges éjszakai halvacsorán vehetnek részt.

Újmassán a Fazola-kohó környezetében zajlanak majd programok. A látogatók vándorlapot kapnak, amelynek feladatait megoldva, a terület és a kiállítások bejárásával ismerhetik meg az ifjú Herman Ottót, aki először lakatossegéd, majd géplakatos munkás, illetve katona volt.

Pusztai Tamás azt is elmondta, hogy a Herman Ottó Múzeumba betérők mikroszkópos vizsgálattal tekinthetik meg az ásványtár gyűjteményének rejtett csodáit, de szerveznek „tapintható” utazást is: látássérült emberek vezetik be a látókat egy olyan világba, ahol saját képességeiket használva fedezhetik fel, miről mesélnek a (mű)tárgyak a teljes sötétben.

F. Dózsa Katalin művészettörténész Nemzeti viselet és európai divat a reformkortól a kiegyezésig címmel tart előadást, Hampel Katalin pedig egyedi tervezésű ruhakollekcióját mutatja be egy kiállításon. A ruhákon a hagyományokat hűen tükrözve jelennek meg a reformkor díszítő elemei, a sújtás, a zsinór és a paszomány.

A Múzeumok éjszakáját a 19. század fegyvereiből összeállított fegyverbemutató, a felsőhámori Kohászati Múzeum gyertyafényes tárlatvezetése, zenei program és a vasárnapig tartó miskolci operafesztivál kísérő programjai színesítik. (MTI)