Messerschmitt repülőroncs a Hadtörténeti Múzeumban

solymokSólymok és Messerek címmel az 1918-1945 közötti német és magyar légifegyverkezésről nyílik kiállítás csütörtökön a Hadtörténeti Múzeumban. A tárlaton egy második világháborúban lelőtt német Messerschmitt vadászgép roncsa is látható.

A magyar múzeum a berlini testvérmúzeummal közös kiállítása a két ország repüléssel kapcsolatos ügyeinek azonos és eltérő vonatkozásait igyekszik a látogatók elé tárni. Ennek keretében mutatjuk be az Északi-tenger vizéből kiemelt Messershmitt géproncsot.

Láthatják az érdeklődők a hősi halált halt Bejczy József százados Messerschmitt 109 G6-os vadászgépének motorját és sok más tárgyi emléket. A tárlat olyan személyiségek életútjába enged betekintést, mint Rotter Lajos (1901-1983) mérnök és repülőgép-konstruktőr, aki az 1936-os berlini olimpiai játékokhoz kapcsolódva a saját maga által tervezett Nemere vitorlázógépével 3 óra 55 perc alatt 326 kilométeres céltáv rekordot ért el Berlin (Rangsdorf) és Kiel (Holtenau) között, és ezzel nem hivatalos világrekordot állított fel. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végül elfogadta a vitorlázórepülést olimpiai számnak.

A tárlat bemutatja Ernst Udetet, aki az első világháború legeredményesebb életben maradt pilótája volt 62 igazolt légi győzelmével. Megismerkedhet a néző a második világháború egyik legismertebb repülőgépével, a Me 109-essel, amelyet Wilhelm Messerschmitt tervezett.

A repülőgép az első világháború eleinte fegyvertelen felderítő eszköze volt, húsz évvel később már teljes városokat elpusztítani képes, kegyetlen harcigépként funkcionált.

A Hadtörténeti Múzeum és a Bundeswehr Hadtörténeti Múzeuma közös kiállítása 2014. április 30-ig tekinthető meg. Ezt követően az anyagot Berlinben fogják bemutatni.    (MTI)