Művészetek Völgye: a cigányság életéről Jancsi bácsi udvarában

művészetek_völgyeHiteles és kedvező kép bemutatása a cigányságról, bepillantás a múltba, a kulturális értékekbe, a többségi társadalom cigányokról alkotott véleményének formálása – ez a célja a Művészetek Völgye Jancsi bácsi udvarának szervezőinek.

A háromnapos rendezvényt először tavaly rendeztek meg a fesztiválon Orsós János, a kapolcsi roma nemzeti önkormányzat elnöke portáján.

“Az első napon csak cigány emberek látogattak el hozzánk, de másnap már mások is csatlakoztak hozzájuk. A mai világban számos példát sorolhatunk erre: először csak a kapun kívülről tekintgetünk az új, a más felé” – fogalmazott Kandikó Rita, a nagyvázsonyi Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület vezetője a kapolcsi, nagyvázsonyi roma nemzetiségi önkormányzat által a Művészetek Völgyében szervezett udvar kapcsán.

Elmondta, hogy Jancsi bácsi udvaráról tavaly kedvező visszajelzéseket kaptak, ezért döntöttek úgy, hogy idén is megrendezik, augusztus 1. és 3. között. “Az udvarban sallangok nélkül, természetes körülmények között lehet találkozni a roma kultúrával, Jancsi bácsi, aki elismert kőműves a környéken, a téglavetést is bemutatja”.

A szervező fontosnak nevezte, hogy a betérőknek színesedjen a cigányokról kialakult képük, és mindenki tisztában legyen azzal, hogy nem csak énekelnek, táncolnak – bár ezt is bemutatják az udvarban -, hanem mesterségekkel is foglalkoznak.

Ebben segít a Cigány kultúra kincsei című kiállítás, amelyen hangszerek, viseletek, ősi mesterségek kellékei tekinthetők meg, valamint fényképek a kapolcsi és a nagyvázsonyi cigány közösségek életéből. Az anyagot Rupa Éva, a nagyvázsonyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke gyűjti öt éve, azzal a távlati céllal, hogy a térségben cigány múzeumot hozzanak létre – mondta Kandikó Rita.

Idén gyerekek beszélnek a kiállítási tárgyakról, amelynek segítségével a szervezők szerint közvetlenebbé válhat a kapcsolat a látogatóval, és a gyerekekben kialakul, hogy büszkék legyenek arra, honnan érkeztek.

Az udvarban lesz még egy olvasósarok, ahol lovári, beás és magyar nyelvű könyveket lehet találni a roma/cigány kultúra, hit, irodalom, népismeret, kultúra témakörben.

A Flare beás 20 éve alakult autentikus cigány zenekar augusztus 1-jén fél ötkor koncertezik, a Romano Glaszo aznap és másnap 18 órakor, magyarországi, spanyol, balkáni, orosz és román népdalok feldolgozását előadva. Az együttesben cigány és nem cigány gyerekek, valamint felnőttek közösen zenélnek. A dalok magyar, cigány, beás, spanyol és angol nyelven szólalnak meg. (MTI)