Művészet és Mámor Szentendrén

művészetésmámorVáros Bora választás, borkóstolás, díjátadás. Május 25-én, szombat délután a Művészet és Mámor Borszalon programjára várják mindazokat, akik kedvelik a kulináris örömöket, a minőségi magyar borokat.

A Városháza dísztermében megrendezett eseményen – mely az augusztusi Szentendre éjjel-nappal fesztivál keretében szerveződő bor- és gasztrofesztivál nyitó rendezvénye – tíz neves magyar pincészet mutatkozik be: Hétszőlő Szőlőbirtok, Tokaj; Dúzsi Tamás Pincészete, Szekszárd; Tőkések (Losonczi Bálint, Szecskő Tamás, Karner Gábor) Gyöngyöspata, Szücsi; Takács Lajos, Hollóvár, Somló; Tiffán Imre, Villány; Bott Frigyes Pincészete, Felvidék; Légli Géza, Kislaki Bormanufaktúra, Balatonboglár-Szőlőskislak; Kaló Imre, Szomolya; Horváth József (Ráspi) Pincészete, Sopron; Kecze & Hady Kézműves Pince, Aszófő.

2007. óta kétévenként választják meg Szentendre Város Borát. A kezdeményezés célja, hogy a magyar bort és a magyar borászokat ismertebbé tegye, és népszerűsítse hazánk borkultúráját.

Első alkalommal a Bujdosó Pincészet 2005-ös évjáratú Cabernet Sauvignonja, 2009-ben Dúzsi Tamás 2007-es évjáratú szekszárdi kadarkája, míg 2011-ben a Don Simon Pincészet 2007-es Síkhegyi Pinot Noirja nyerte el ezt a megtisztelő címet. A rangos minősítésért idén a merlot-fajták versenyeznek.

Május 25-én délelőtt a Pannónia Női Borrend tagjainak szervezésében neves szakemberekből álló zsűri választja meg az idei Szentendre Város Borát. Az eredményt dr. Dietz Ferenc polgármester hozza nyilvánosságra, és 15 órakor kezdetét veszi a program nyilvános része, a 20 óráig tartó borkóstolás.  A vendégek a bejáratnál kapott üvegpohárral a kezükben végigjárhatják, végigkóstolhatják a díszteremben felállított standokon a különböző pincészetek kínálatát. Az eseményt kellemes élőzene teszi hangulatossá az Oláh Krisztián Jazz Trió jóvoltából.

A díszterem mellett, a Hamvas Béla emlékszobának kialakított helyiségben a híres szentendrei író-filozófus életét, munkásságát és természetesen a borhoz kapcsolódó gondolatait ismerhetik meg az érdeklődők előadóművész közreműködésével, a díszterem karzata pedig társalkodónak lesz kialakítva.

19 órakor kerül sor az ünnepélyes eredményhirdetésre, Szentendre Város Borának a bemutatására. Dr. Dietz Ferenc polgármester, a rendezvény fővédnöke egyúttal kihirdeti a Keresd az aranyfakanalat! elnevezésű, a szentendrei éttermek közötti háromfordulós gasztronómiai verseny győzteseit, és átadja a díjakat.

A rendezvény lebonyolításában, a hostess munkában a Petzelt József Szakképző Középiskola pincértanulói segítenek.

A borkóstolóra a belépő 3900 Ft, mely tartalmazza a borok, koktélok kóstolóját. Jegyek elővételben a Tourinform irodában (Dumtsa u. 22., 317-966) kaphatók, illetve a helyszínen.

Szeretettel várnak a szervezők mindenkit erre a különleges borkóstolási lehetőségre, melynek során egy üveg minőségi üveg bor áráért hazánk legnevesebb pincészeteinek közel 50 fajta kiváló borát kóstolhatják meg a vendégek. (ÖS)