Ma kezdődik a XXIV. Kalocsai Paprikafesztivál

kalocsa_paprikafesztPénteken kezdődik a XXIV. Kalocsai Paprikafesztivál. A paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozat keretében lesznek koncertek, utcabál és szakmai programok is.

Az idei paprikafesztivál több újdonsággal várja mindazokat, akik testközelből szeretnék megismerni az ezeréves érseki város hagyományait, gasztronómiáját és világhírnévre szert tett fűszernövényét, a pirospaprikát – mondta Kalocsa önkormányzatának sajtóreferense.

Szűcs Brigitta az idei fesztivál újdonságai közül kiemelte: a fesztivál helyszínei közé bevonják a szervezők a nemrégiben átadott Kubikus Parkot, illetve a Szent István király utcának egy szakaszát is. A kulturális programok két színpadon zajlanak, a sétálóutca végében felállított kisszínpadon, valamint a Búzapiac téri nagyszínpadon, melyen a három nap alatt közel ötven fellépő fordul majd meg.

A sajtóreferens hangsúlyozta: a háromnapos paprikaünnep fő célja az, hogy a Kalocsára érkező közönség testközelből is megismerkedhessen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint a népművészeti örökséggel.     Péntek este a város központjában felállított nagyszínpadon könnyűzenei koncertek hallhatók, szombaton a gasztronómiáé lesz a főszerep, hiszen idén 17. alkalommal rendezi meg a város a Paprikás Ételek Főzőversenyét, majd este Rúzsa Magdi nagyzenekaros, másfél órás élő koncertje és utcabál zárja a napot.

Vasárnap a népművészet, a folklór kerül a középpontba. A városban működő kulturális csoportok mellett Kalocsa testvértelepülései, Székelykeresztúr és Kúla táncosai is ízelítőt hagyományaikból. (MTI)