I. Magyar Sakkhagyományokért Fesztivál

Szombaton első alkalommal kerül sor a Magyar Sakkhagyományokért Fesztiválra a MAVIR székházában, ahol az 1978-as Buenos Aires-i olimpián aranyérmes csapat tagjai közül Portisch Lajos, Ribli Zoltán és Csom István is jelen lesz.

A Magyar Sakkozásért Alapítvány (MSA) által szervezett esemény keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy egy napon több rendezvény is lesz: Portisch, Ribli és Csom pódiumbeszélgetésen vesz részt, rendeznek “Mester és tanítványa” versenyt, Portisch, a Nemzet Sportolója pedig részletesen elemzi az 1978-as győzelem alkalmával játszott utolsó, mindent eldöntő partit.

Emellett első alkalommal adják át a Magyar Sakkhagyományokért Díjat, amelyet az alapítvány azért hozott létre, hogy ezzel köszönje meg “azoknak az embereknek a munkáját, akik életük során a háttérben dolgozva tettek nagyon sokat a magyar sakkhagyományért”. A díjat évente egy személy kapja meg, odaítéléséről a Portisch által vezetett háromfős testület dönt.

A fesztiválon gyermekversenyt is rendeznek, ezen a résztvevők számától függően 10 perces játszmák követik majd egymást.

“Olimpiai bajnokaink és nemzetközi nagymestereink azok, akik igazán méltóak arra, hogy példaképnek állítsuk őket az ifjú sakkozók elé” – jelentette ki Flumbort András, az MSA kuratóriumi titkára, az esemény főszervezője. Hozzátette, legfőbb céljuk, hogy minél több fiatal vegyen részt az eseményen.

Portisch, Ribli és Csom a sakk hazai helyzetéről és megítéléséről is beszélt. Utóbbi kiemelte, mindig arra törekedett, hogy a sportág a méltó helyére kerüljön a magyar sportkultúrában, mert szerinte a fizikai sportágaknál nagyon jól hasznosíthatóak a sakkozásból származó előnyök.

Az Ausztriában edzőként dolgozó Ribli szerint Magyarországon állami szinten mindig relatív sokat költöttek a sportra, ami nagyon előnyös, Portisch pedig azt emelte ki, hogy a sakknak köszönhetően soha életében nem unatkozott. A Nemzet Sportolója párhuzamot vont a többi sportággal is, hangsúlyozva, hogy többek között a labdarúgásban is hasznosítható az a taktikai, stratégiai gondolkodás, amely a sakkban nélkülözhetetlen.

Az első Magyar Sakkhagyományokért Fesztivál szombaton 9.45-kor kezdődő programjai ingyenesek.

Programok bővebben itt

MTI