Három napig a néptánc fővárosa lesz Szolnok

005Csaknem ezer táncos és zenész részvételével május 24. és 26. között rendezik meg a XXII. Szolnoki Néptáncfesztivált, amely az ország egyik legrangosabb néptáncos seregszemléjének számít.

A kétévente megrendezett fesztivál célja a néptáncegyüttesek számára művészeti fórumot biztosítani és ezzel ösztönözni a folklórra támaszkodó új alkotások létrejöttét. Ebbe a törekvésbe belefér az is, hogy teret adjanak a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó kezdeményezéseknek – ismertette Dürwanger Gyöngyi, az Aba-Novák Kulturális Központ rendezvényfelelőse .

Tájékoztatása szerint a pénteki nyitónapot a visszatekintés jegyében szervezik: elsőként Králl Csaba Színe és fonákja című, a szolnoki néptáncfesztiválok históriáját feldolgozó könyvét mutatják be, a kötet kapcsán másnap egy szakmai beszélgetést is tartanak.

Ugyancsak pénteken különleges produkcióként a korábbi fesztiválok emlékezetes alkotásait elevenítik fel az Aba-Novák Kulturális Központban. A Múltidéző című műsorban fellép a Bihari János Táncegyüttes, a Duna Táncegyüttes, az Obsitos Csoport, a Fáklya Horvát Művészegyüttes, a Tisza Táncegyüttes valamint a Cédrus. Az este táncházzal zárul, amelyen a jó hangulatot teremtő muzsikáról a Vujicsics Együttes és a Zagyva Banda gondoskodik.

A versenyprogramok május 25-én, szombaton és 26-án, vasárnap zajlanak a szolnoki Szigligeti Színházban. A versengésben 17 együttest szólítanak majd a színpadra, a produkciókat a Felföldi László vezette zsűri értékeli. A vasárnap délutáni díjátadón a pénzügyi támogatóknak köszönhetően egymillió forintot és számos különdíjat osztanak ki, jutalmazzák az arra érdemes együtteseket, a koreográfiákat, zenei alkotásokat, valamint szólótáncosokat.

A teátrumban zajló szombati és vasárnapi eseményekkel egy időben a színházhoz közeli tereken népművészeti vásár kínál látványosságot, míg a szabadtéri színpadon Szolnok és környéke művészeti iskoláinak diákjai adnak műsort.

A szolnoki országos néptáncfesztivált 1964-ben rendezték meg először. Hosszú évek sikeres rendezvényei után 1999-ben megszakadt a találkozók sorozata, ám a városnak 2009-ben sikerült újraindítania a rendezvényt.

XXII. Szolnoki Néptáncfesztivál

Programok:

2013. május 24. péntek

Aba – Novák Kulturális Központ

17.00 –  Könyvbemutató – Frei Kávézó

“Színe és fonákja” – A szolnoki néptáncfesztiválok története

18.30– Fölszállott a páva – fotókiállítás megnyitója

19.00 – „ Múltidéző” válogatás az elmúlt fesztiválok emlékezetes alkotásaiból

21.30 –  Nosztalgia Táncház a VUJICSICS együttes és a Zagyva Banda közreműködésével

2013. május 25. szombat

Szigligeti Színház

11.00 –  Szakmai beszélgetés – ” Színe és fonákja” – A szolnoki néptáncfesztiválok története c. könyv kapcsán
17.30 –  Kása Béla fotográfus kiállításának megnyitója
18.00 –I. Versenyprogram

Aba – Novák Kulturális Központ

21.30 – Táncház
22.30 – Az I. versenyprogram szakmai értékelése (Erkel terem)

Verseghy park

10.00 – tól Népművészeti vásár a színház körüli tereken, közben: „Helyet, helyet nekünk is!” – bemutatkoznak a város és környéke művészeti csoportjai és iskolái

2013. május 26. vasárnap

Szigligeti Színház

9.30 –  II. Versenyprogram –
13.30 – Szakmai értékelés
15.30 – Díjátadás
16.00 –Gálaműsor

Verseghy park

Népművészeti vására színház körüli tereken, közben: „Helyet, helyet nekünk is!” – bemutatkoznak a város és környéke művészeti csoportjai és  iskolái

Szolnoki Néptáncfesztivál

forrás: MTI / www.szolnokineptancfesztival.hu / fesztikorkep.com