A Föld napja: A víz értékére hívja fel a figyelmet a Tudatos Vízfelhasználó kampány

vízA víz értékére és különböző takarékossági módszerekre hívja fel a figyelmet a Tudatos Vízfelhasználó kampány, amelyet az öt regionális víziközmű-szolgáltató indított a Föld napja alkalmából.

A szolgáltatók (DMRV Zrt., DRV Zrt. ÉDV Zrt., ÉRV Zrt., TRV Zrt.) szemléletformáló kampányában olyan módszereket ismerhet meg a lakosság, amelyek segítenek takarékoskodni az ivóvízzel.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben felhívják például a figyelmet arra, hogy a nyár közeledtével érdemes odafigyelni autómosási szokásunkra: egy slaggal történő otthoni autómosás alkalmával átlagosan 400 liter vizet használunk el, amelyet nagyon gyakran ivóvízből és nem fúrt kútból nyerünk. Mindez egy 15 lakásos társasház esetében lakásonként egy autóval és évi 3 mosással számolva 18 ezer liter, azaz 18 köbméter ivóvíz felhasználást jelentheti éves szinten. Ez a mennyiség 10 ezer gyermek ajánlott napi vízbevitelével egyezik meg. Pontosan ugyanekkora mennyiségű vizet lehet nyerni egy 45 négyzetméter tetőfelülettel rendelkező ház esetében egy év alatt esővíz gyűjtésével, ingyenesen.

Az esővízgyűjtésnek számos módja van. A legegyszerűbb és legesztétikusabb megoldások közé tartozik az eresz alá helyezett, kifejezetten esővízgyűjtésre kialakított zárt műanyag tartály, amelyet körülbelül 1,5 méter magasságban összeköthetünk az ereszcsatornával. A tartály aljára szerelt csapon keresztül tudjuk elvezetni a vizet.

Amíg a slaggal végzett autómosáshoz alkalmanként 400 liter vizet használunk el átlagosan, addig a hagyományos autómosók esetében ez csupán 80 liter. Magyarországon is elérhető már a legújabb technológiának számító, úgynevezett szárazmosás. A teljes mértékben környezetbarát autómosás nanotechnológián alapul, víz felhasználása nélkül történik, a tisztítószerek biológiai úton teljes mértékben lebomlanak, ezáltal nem szennyezik a csatornahálózatot.

Magyarországon 3,8 millió háztartással számolva – háztartásonként 1 gépjárművet, valamint évi 3 autómosást feltételezve – összesen 11,4 millió alkalommal mosunk autót évente. Ha az autómosáshoz mindenki az esővíz újrahasznosítást vagy a szárazmosást választaná, éves szinten 912 ezer köbméter vizet óvhatnánk meg a hagyományos autómosáshoz, és 4,5 millió köbmétert a slaggal történő otthoni autómosáshoz képest. Ez utóbbi vízmennyiség 6,4 millió ember ajánlott éves ivóvíz bevitelét fedezi. (MTI)