Befejeződtek a XIX. Jász Világtalálkozó előkészületei Jászberényben

jászmeghivo_bigCélegyenesbe fordult a jászok világtalálkozójának szervezése Jászberényben, ahol június 21. és 23. között a hagyományokat megőrizve, ám új arculati és műsorelemekkel gazdagítva teszik rendhagyóvá az idei rendezvényt.

Szabó Tamás az esemény csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a Jász Redemptio, azaz önmegváltás 250. évfordulója alkalmából először 1995-ben jöttek össze Jászberényben az elszármazott jászok, hogy méltóképpen emlékezzenek őseikre. Azóta a jászsági települések mindegyike otthont adott a rendezvénysorozatnak, amely idén június 21. és 23. között visszatér kiindulási pontjára.

Elmondta, hogy a város önkormányzata a Jászkerület Nonprofit Kft. közreműködésével, a Jászok Egyesülete társrendezésében gondoskodik az immár tizenkilencedik világtalálkozó tradícióinak megőrzéséről. A háromnapos program ugyanakkor hagyományteremtő műsorelemekkel bővül.

Az elszármazott jászok települései közül egy a rendezvény díszvendégeként mutatkozhat be a seregszemlén. A szervezők szándéka szerint ezentúl minden évben olyan település részesül ebben a kitüntető címben, amelynek alapítói jászok voltak és mai napig őrzik jász identitásukat. Az idei díszvendég Jászkarajenő lesz – tette hozzá.

Bejelentette, hogy elkészült a Jászok Nagykönyve is. A díszes relikviában a résztvevők kézjegyükkel örökíthetik meg üzenetüket a jövő nemzedékeinek. A Jászok Nagykönyve az ötletgazdák elképzelése alapján egyfajta vándorkönyvként minden évben hasonló szerephez jut a rendező településeken.

A páratlanul gazdagnak ígérkező műsortervben olyan közönségcsalogató fellépők szerepelnek, mint a Ghymes együttes, Rúzsa Magdi és a nemzetközi hírű Jászság Népi Együttes.

A városvezető szólt arról is, hogy a helyi önkormányzat nemrégiben döntött a rendező jogán az idei jászkapitány személyéről. Társadalmi szerepvállalása, a hagyományőrzésben kiemelkedő szerepe, valamint a Jászság és a jászok jó hírnevének gazdagítása alapján a testület tagjai egyhangúlag Rékasi Károly mellett tették le voksukat. A jászberényi születésű színművész egy éven át viselheti a címet. (MTI)