Én, Te, Mi … Európa: plakátkiállítás a Lengyel Intézetben

lengyel_intezetÉn, Te, Mi … Európa címmel egy művészeti középiskolásoknak és egyetemistáknak kiírt pályázatra érkezett legjobb 35 plakátot állítják ki keddtől a budapesti Lengyel Intézetben a Polgárok Európai Éve – 2013 alkalmából.

A budapesti, a pozsonyi és a prágai Lengyel Intézet, a Varsói Magyar Kulturális Intézet, a krakkói Krzysztof Dydo Poster Gallery és a Magyar Plakáttársaság idén márciusban tette közzé a pályázatot – idézte fel Felvidéki Eszter, a lengyel intézet sajtóreferense.

Az április 30-ig beérkezett 95 pályaműből szakmai zsűri választotta ki a legérdekesebb 35 munkát. A legjobbnak ítélt plakát egy lengyel diák, a krakkói Andrzej Fiszer alkotása lett – tette hozzá.

A bírálóbizottság elnöke Lech Majewski rendező volt, a tagok között megtalálható Árendás József, Junek Dusan, Piotr Drobniak, Krzysztof Dydo, Krzysztof Ducki, Ryszard Kajzer, Marta Miara, Molnár Gyula, Katarzyna Sitko, Tischler János és Tóth Tamás.

A pályázaton induló középiskolás diákok és egyetemi hallgatók ötletesen, saját élményeikből, tapasztalataikból kiindulva, a képzőművészet eszközeivel fogalmazták meg, hogy mit jelent számukra az Európai Unió polgárának lenni, milyen érzéseket és gondolatokat ébreszt bennük a gazdasági és politikai közösség, a tanulmányi mobilitás. A pályázat kiírói a munkákból arra is választ kaptak, hogyan befolyásolja mindez a fiatalok identitását, közösségtudatát és társadalmi szerepvállalását – jegyezte meg az intézet munkatársa.

A kiállítást – amely szeptember 6-ig tart nyitva – Szűcs Tamás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője nyitja meg. (MTI)