Diótörő Ünnep Miskolcon

A Miskolci Nemzeti Színház év végi tíz napját Csajkovszkij utolsó balettjének, a Diótörőnek szenteli. Az E. T. A. Hoffmann Diótörő és Egérkirály című meséje alapján íródott varázslatos mű a mai napig elbűvöl minden korosztályt, a legkisebbektől a klasszikus balettet kedvelő felnőtt közönségig. Ősbemutatójának 121. évfordulóján veszi kezdetét a táncünnep, melynek keretében négy hazai és két világhírű külföldi társulat előadása költözik be a színház négy színpadára.


2013. december 18-28.

A Diótörő előadások legjava

A klasszikus stílusú balett-produkciók mellett láthatók lesznek modern feldolgozások is, így az egész család felkészülhet az ünnepre:
·    klasszikus Diótörő a világhírű Kiev City Balett előadásában, és felvételről a Royal Opera House-tól,
·    gyermekeknek szóló Diótörő a Szegedi Kortárs Balett és a Budapest Táncszínház előadásában,
·    interaktív Diótörő a Közép-Európa Táncszínház és a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, gyerekeknek,
·    Diótörő szvit a Miskolci Balett tolmácsolásában.

Mit csinálsz, ha Diótörőt játszunk?

Gyermekek részére egy játékos Diótörő előadást hozott létre a Miskolci Nemzeti Színház, a Mit csinálsz, ha… sorozat-előadás szezonális darabját, A mit csinálsz, ha Diótörőt játszunk címűt, Fandl Ferenc rendezésében. A produkciót január közepéig hatszor láthatja a nagyérdemű.

Hátrányos helyzetű gyerekeket hívtunk meg

A Diótörő Ünnep előadásaira több mint 150 hátrányos helyzetű gyermeket hívtak meg különböző helyekről a pedagógusok segítségével. Az óvodás- és iskoláskorú gyerekeknek a szervezők tiszteletjegyeket biztosítottak az előadásokra. Cserébe karácsonyi képeket rajzoltak a gyerekek a színháznak, melyeket a Nagyszínház előterében láthat a Közönség.

diotoro_faragas_foto_MocsariLaszlo_minap.hu

Karácsonyi ajándék a színháztól – Diótörő Varázs

December 21-én a Diótörő Varázs ingyenes program keretében, amiben lesz Diótörő táncszvit, balett és nagyszínházi belső fényfestés, egy rekordkísérletet is végrehajtanak a nézőkkel, amit úgy hívnak: A miskolci nagy, szimultán diótörés, avagy a nagy reccs
Az előadásra a belépő személyenként egy diótörő.
A Diótörő Varázs programot élőben közvetítik az alábbi helyen: http://new.livestream.com/el-vision/mnsz

December 16. és 20. között fából faragott diótörő huszár készül a Jegyiroda előtt

A Diótörő Ünnep előtt és közben egy körülbelül másfél méteres, huszár diótörő bábút farag ki a színháznak Balogh István fafaragó, népi iparművész. Az egyedi diótörő a pipájával töri majd a diót.
A faragás időpontjai a Jegyiroda előtt: 2013. december 16-20. 10-14 óra.
A Diótörő fabábu tud majd diót is törni, ezt ki is próbáljuk, ezzel az első diótöréssel nyitják a 11 órakor kezdődő Diótörő Varázs programot.

Szakmai konferencia

Az előadások mellett két napos szakmai konferenciát is szerveznek a magyar táncművészet aktuális kérdéseiről.

diotoro_kommando

Diótörő kommandó

A Miskolci Nemzeti Színház Diótörő kommandója flash mobjával minden reggel „betör” egy miskolci középiskolába. Az egerek és katonák harcába bevonják a bátrabb diákokat, akik segítenek az egérlányoknak visszaszerezni az óriás-diót. A különleges különítmény és segédjei szerencsére eddig mindig megúszták sebesülések nélkül.